Sezon na grzybki!

Sezon na grzybki!

Zdjęcie - Sezon na grzybki! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grzybów w Trójmiejskich lasów jest zatrzęsienie. Jeszcze się dobrze nie wejdzie do lasu, a już mamy pełen kosz. I nie trzeba się katować wstawaniem o 4 rano, żeby pojechać na Kaszuby lub w Bory Tucholskie. Wystarczy się wybrać na popołudniowy spacer. Po godzinie z małym hakiem można już szykować słoiczki lub suszarkę, w zależności od tego co chcemy uzyskać. Przyda się też patelnia, trochę masła i cebulka – na bieżące potrzeby :).
Nasze grzyby podzieliłam na połowę. Wyszło mi 7 słoiczków marynowanych grzybków i spora puszka ususzonych.
Zapraszam dziś na grzybki marynowane :)

Zdjęcie - Sezon na grzybki! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grzybki marynowane
Na podst. książki Elżbiety Adamskiej „Przetwory domowe”

1 kg grzybów leśnych mieszanych
2 szkl wody
1 szkl octu 10 %
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
10 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy

Oczyszczone grzyby delikatnie przepłukać na sitku. Większe pokroić na kawałki, a mniejsze zostawić w całości. Przełożyć je do garnka, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości (w zależności od gatunku grzybów trwa to 5-20 min.; najdłużej gotują się kurki i gąski). Ugotowane grzyby przecedzić, a wywar można wykorzystać np. do zupy.
Grzyby ułożyć w wyparzonych słoikach zostawiając 1 cm miejsca od górnej krawędzi słoików.
Zalewa:
Wodę, ocet, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy ugotować. Gotować 5 min. Zalać grzyby przygotowaną zalewą, aby całe były w niej zanurzone. Słoiki zakręci i pasteryzować. Ja polubiłam metodę Bei z pasteryzacją w piekarniku.

P.S. Pisząc wcześniej o tym, że na balkonie wszystko rozwija się później niż w ogrodach, nie myślałam o takich ekstremalnych różnicach. Właśnie zakwitają … nagietki :).

Zdjęcie - Sezon na grzybki! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów