Pulpety w sosie pomidorowym
Wczoraj na obiad były pulpety według przepisu Nigelli. Sos niby taki zwykły, robiłam podobny już wiele razy ale jednak wczoraj smakował nam bardziej. Aromatyczny o kremowej konsystencji był przepyszny i świetnie pasował do mięciutkich pulpecików.
Składniki na pulpeciki:
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki semoliny lub kaszy mannej lub bułki tartej
- duża szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 700 g przecieru pomidorowego
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- 100 ml pełnotłustego mleka
Składniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na tacy lub półmisku, przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.Cebulę, czosnek i oregano zmiksuj. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotować sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodać mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos.
Smacznego:)