Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie  pomidorowym

Wczoraj na obiad były pulpety według przepisu Nigelli. Sos niby taki zwykły, robiłam podobny już wiele razy ale jednak wczoraj smakował nam bardziej. Aromatyczny o kremowej konsystencji był przepyszny i świetnie pasował do mięciutkich pulpecików.

Zdjęcie - Pulpety w sosie  pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na pulpeciki: 

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki semoliny lub kaszy mannej lub bułki tartej
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 g przecieru pomidorowego  
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 100 ml pełnotłustego mleka

 

Składniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na tacy lub półmisku, przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.Cebulę, czosnek i oregano zmiksuj. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć  na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotować sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodać mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos.

Smacznego:)

Kategorie przepisów