Twarogowe knedle ze śliwkami
Już drugi raz ( plus raz mojej Mamy) robiłam knedle z przepisu Basi i za każym razem wychodziły obłędnie pyszne. Ciasto na nie jest delikatne w smaku i łatwe w obróbce niczym plastelina. Do nadzienia użyłam truskawek i śliwek (osobno, ma się rozumieć…) i byłam szczerze zachwycona! Spróbujcie, szczerze radzę!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Twarogowe knedle ze śliwkami Składniki
- twaróg - 250 g, trzykrotnie mielony
- mąka pszenna - 75 g
- mąka krupczatka - 75 g
- masło - 1 łyżka
- jajko - 1 szt
- sól - szczypta
- śliwki - ok. 20-25 sztuk
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkować lub ręką "rozpłaszczać" kawałki ciasta. Każdą wypestkowaną wcześniej śliwkę owinąć porcją ciasta formując zgrabną kulkę. Gotować w osolonej wodzie ok. 8 minut.
Podawać z cukrem i masłem (ja ugotowałam syrop z cukru, wody i masła) i cynamonem.