Ekstrakt waniliowy

Do zrobienia ekstraktu waniliowego potrzeba kilka lasek wanilii, alkohol - ja wybrałam ciemny rum (czasem używam białego) no i dużo czasu. Przez jakieś dwa miesiące ekstrakt "sam się robi", mój nabiera czarnego, smolistego koloru.
Na 0,75 litra rumu potrzeba około dziesięciu lasek wanilii - nie muszą być te najdłuższe i najdroższe - ważne by były mięsiste, aromatyczne i niewysuszone.


Gotowy ekstrakt jest po pierwsze drogi a po drugie wcale nie tak łatwo go dostać, zwłaszcza, kiedy jest najbardziej potrzebny.
Na 0,75 litra rumu potrzeba około dziesięciu lasek wanilii - nie muszą być te najdłuższe i najdroższe - ważne by były mięsiste, aromatyczne i niewysuszone.


Gotowy ekstrakt jest po pierwsze drogi a po drugie wcale nie tak łatwo go dostać, zwłaszcza, kiedy jest najbardziej potrzebny.