Spaghetti carbonara
Witam po wakacjach :)
Od powrotu minęło już trochę czasu, ale wciąż trwa w moim domu zamieszanie spowodowane początkiem roku szkolnego. Powoli zaczynamy wkraczać w codzienność, wyprawki szkolno-przedszkolne prawie skompletowane, powoli krystalizują się plany zajęć, no i pora na dobre wrócić do kuchni!
Włochy były fantastyczne - zarówno turystycznie, jak i kulinarnie. Już za nimi tęsknię... Na krótką relację zapraszam na mój główny blog, a na dłuższą przyjdzie czas podczas jesiennych wieczorów, kiedy miło będzie przypomnieć sobie wspaniałą plażę, cykady w lesie piniowym i leniwie sączone doskonałe chianti.
Ponownie dziękuję wszystkim Czytelnikom i odwiedzającym, dzięki którym mój blog znalazł się w pierwszej setce najczęściej odwiedzanych blogów w Polsce. Z rankingiem można zapoznać się tutaj, a dla Was wszystkich mam dzisiaj pyszne spaghetti carbonara, przygotowane we Włoszech według przepisu na opakowaniu makaronu.
Składniki na 2 porcje:
spaghetti w odpowiedniej ilości
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża, posiekana drobno cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
175 g cienko pokrojonej pancetty (można zamiast niej użyć boczku, pokrojonego w cieniutkie plastry i pokrojonego)
300 ml śmietany (we Włoszech istnieje śmietana o zawartości tłuszczu 23% i z takiej korzystałam, w Polsce trzeba użyć śmietany 30%)
3 roztrzepane jajka
100 g tartego parmezanu
sól i pieprz
Podczas przygotowania tej potrawy, ważna jest dobra synchronizacja - dlatego makaron trzeba ugotować równocześnie z przyrządzaniem sosu, tak, aby nie ostygł.
Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj pancettę i czosnek, smaż do momentu, aż tłuszcz się wytopi, a pancetta stanie się chrupiąca. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj śmietanę z jajkami i parmezanem, dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy pancetta będzie gotowa, zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj mieszankę śmietany, sera i jajek, uważając, aby jajka nie ścięły się (dla pewności można zdjąć patelnię z ognia). Dodaj gorące spaghetti, dobrze wymieszaj i od razu podawaj na stół.
Świetnie pasuje tu białe wytrawne wino Soave.