Ciasto czekoladowo - bananowe

Ciasto czekoladowo - bananowe

Delikatne, mocno czekoladowe ciasto o bananowym aromacie. Lekko wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje świeżość. Idealne na niedzielny podwieczorek :)

Przepis znalazłam tutaj.

 

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - bananowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

kruszonka :

  • 25 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru demerara
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Banany obrać i pognieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na papkę.

Przygotować kruszonkę : masło utrzeć z mąką, a następnie wymieszać z cukrem i orzechami.

Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, zmiksować. Dodać banany i roztopioną, ostudzoną czekoladę i miksować, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach 36 x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta posypać kruszonką i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec przez około 50-60 minut ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - bananowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów