Ciasto czekoladowo - bananowe
Delikatne, mocno czekoladowe ciasto o bananowym aromacie. Lekko wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje świeżość. Idealne na niedzielny podwieczorek :)
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki :
ciasto :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 175 g cukru pudru
- 175 g mąki samorosnącej ( self-rising flour )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 25 g kakao
- 2 duże banany
kruszonka :
- 25 g masła
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 łyżka cukru demerara
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Banany obrać i pognieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na papkę.
Przygotować kruszonkę : masło utrzeć z mąką, a następnie wymieszać z cukrem i orzechami.
Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, zmiksować. Dodać banany i roztopioną, ostudzoną czekoladę i miksować, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach 36 x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta posypać kruszonką i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec przez około 50-60 minut ( do suchego patyczka ).
Po upieczeniu ostudzić na kratce.