Brownies czekoladowe
Mocno czekoladowe brownies bardzo ciężkie i syte, z mocnym smakiem czekolady. Początkowo rośnie a potem opada, jak również pęka w czasie pieczenia. Ale jego smak nadrabia wszystko bardzo polecam osoba które lubią czekoladę :-)
forma kwadratowa 23 cm
7 jajek
1/2 szklanki cukru
200 g mlecznej czekolady
200 g gorzkiej czekolady
160 g nutelli
250 g śmietany kremówki
1/3 szklanki likieru czekoladowego (niekoniecznie)
Ponadto
folia aluminiowa
1 łyżka kakao do posypania (niekoniecznie)
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, następnie ubić kremówkę na sztywno w osobnej misce i odstawić. Jajka ubić z cukrem i dodawać powoli przestudzona płynną czekoladę oraz nutelle. Gdy składniki się połączą dodać ubita kremówkę i delikatnie wymieszać. Całość wylać do blaszki wyłożonej folia aluminiową piec w nagrzanym piekarniku 170 C w kąpieli wodnej do 3/4 wysokości blaszki wody ok 1 godziny w połowie czasu przykryć wierzch by się nie przypalił. Wystudzić w uchylonym piekarniku następnie wstawić do lodówki na noc bu porządnie się schłodziło.
Smacznego