ój autorski, niezwykle prosty przepis na ciasteczka, które zdecydowanie można zaliczyć do kategorii 'zdrowy słodycz'. Dzięki otrębom, jogurtowi i suszonym owocom korzystnie wpływają na układ trawienny poprawiając metabolizm. W moim domu otrzymały nazwę ciasteczek 'miotełek':)
Z marchewką i jajkiem i ... tyle! No i oczywiście majonez, sól, pieprz i koniecznie zalewa, dzięki której cebula nabiera innego smaku - słodko -kwaśnego.
iasto jest rewelacyjne. Wilgotne, słodkie ale przełamane kwaśnym cytrynowym lukrem. Do tego skórka cytrynowa daje taki fantastyczny aromat, że nie sposób się od niego oderwać.
Pora na popołudniową kawę? Proponuję odrobinę szaleństwa i pyszną kawę z posmakiem kokosowym. Wspaniale smakuje po obiedzie bo doskonale spełnia rolę deseru.
Połączenie jabłek i żurawiny stosowałam już nie raz ale w drinku po raz pierwszy i jestem zachwycona. Drink jest delikatny, lekko słodki a jednocześnie przyjemnie orzeźwiający.
Ostatnio zaczęłam ćwiczyć i pływać, przestałam jeść słodycze. Ale nie oszukujmy się, człowiekowi brakuje co jakiś czas czegoś "do pochrupania". Radzę wtedy zrobić sobie takie eco-chipsy, bio-chipsy, czy jak je sobie nazwiecie - pojawiają się już w sklepach, ale są horrendalnie drogie!
Czasami mam taki dzień, że nie robię obiadu ale, że trzeba coś jeść, komponuję sałatki. Są lekkie, często kolorowe i zazwyczaj smaczne bo przecież używam ulubionych składników.
Zachciało mi się czegoś, czego nigdy dotąd nie robiłam... Po ukręceniu ajerkoniaku w lodówce w słoiczku stały białka, więc pomyślałam o torcie na bazie bezy.
Nigdy nie kupowałam masy marcepanowej do ciast choć kilka razy się nad tym zastanawiałam. Ale odkąd mam ten przepis to już nie muszę... jest tak smaczna że wyjadaliśmy z dziećmi wprost z miseczki polecam.
Tradycyjne i nieco zapomniane, niemniej przepyszne danie. Moje przygotowane są w najbardziej tradycyjny sposób jaki znalazłam. Są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Bardzo polecam.
To trochę bardziej pracochłonna wersja śledzi, jednak efekt z pewnością wynagrodzi włożoną pracę. To rodzaj sałatki warstwowej, w skład której wchodzą między innymi buraczki - więc rewelacyjnie prezentuje się w szklanym naczyniu.
na zdjęciach moje przyrumienione nieco bardziej niż zakładałam, ale tak to jest, jak się wisi na telefonie ;) niemniej jednak - są tylko przyrumienione, w smaku - rewelacja!
Pierwszą Wigilię przygotowywałam będąc bardzo młodym ludkiem i jedyne co mi nie wyszło, to śledzie. Potem znów się do nich przymierzałam i wynik był podobnie rozczarowujący. ;-) Teraz jednak pobrałam nauki u koleżanki i śledzie wyszły, a skoro wyszły, to zniknęły. :-)