Domowa pasta migdałowa i marcepan
Pasta i marcepan są proste w wykonaniu i każdy może zrobić,pochodzi z tej strony. Nigdy nie kupowałam masy marcepanowej do ciast choć kilka razy się nad tym zastanawiałam. Ale odkąd mam ten przepis to już nie muszę... jest tak smaczna że wyjadaliśmy z dziećmi wprost z miseczki polecam.
Składnik na pastę migdałową
- 1 i 1/2 szklanki obranych migdałów
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 białko ( surowe nieubite )
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
Migdały z mielić w melakserze lub maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie wrzucając małe porcje migdałów. Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i resztą składników. Schłodzić dobrze w lodówce (ok godziny) przed wykorzystaniem masy na marcepan.
Składniki na marcepan
- 225 g pasty migdałowej
- 1 szklanka cukru użyłam cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
Pastę utrzeć z żółtkami i cukrem następnie dodając resztę składników. Można owinąć w folię i zamrażać.
Polecam
Wydrukuj przepis