Wigilijna kapusta z grzybami
Zaniedbałam bloga przygotowując Święta i spędzając czas z bliskimi. :-) W kilku najbliższych postach wspomnę o potrawach, które zrobiłam na tegoroczne świąteczne dni, a o których jeszcze dotąd nie pisałam na blogu. Na przykład tak się jakoś złożyło, że dotychczas nie zamieściłam przepisu na kapustę z grzybami. Co roku przygotowuję ją na Wigilię i część jej przeznaczam na farsz do pasztecików.
Kapusta z grzybami
2 kg kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów
2 marchewki
2 cebule
kilka suszonych śliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
2 laurowe liście
2-3 ziela angielskie
balsamico
sos sojowy Kikkoman
2 łyżki dobrego miodu
olej
mąka
Grzyby zalewam przegotowaną, ciepłą wodą i zostawiam na noc. Następnie gotuję je przez ok. 20 minut. Wyjmuję je, zostawiając wywar. Kroję na mniejsze kawałki.
Kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka i zalewam wywarem z grzybów. Uzupełniam wodą. Dorzucam przyprawy, gotuję przez ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania wsypuję starte na dużych oczkach obrane marchewki oraz zeszklone na patelni posiekane drobno cebule. Na samym końcu wsypuje grzyby, doprawiam, dodaję miód, balsamico i sos sojowy. Ew. dodaję zasmażkę.
Gorącą kapustę przekładam do słoików, które po wystudzeniu przechowuję w lodówce.