Sałatka cebulowa z marchewką
Z marchewką i jajkiem i ... tyle! No i oczywiście majonez, sól, pieprz i koniecznie zalewa, dzięki której cebula nabiera innego smaku - słodko -kwaśnego. Polecam pod kieliszek wódki.
Sałatka cebulowa z marchewką
Składniki:
- 1 kg dobrej cebuli
- 1/2 kg marchewki
- 5 - 6 jajek
- majonez
- sól i pieprz do smaku
- Zalewa do cebuli:
- 1 szklanka wody
- 1/3 - 1/2 szklanko octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Marchewkę obieramy, kroimy na dwie - 3 części i gotujemy do miękkości w wodzie z odrobiną przyprawy warzywnej. Studzimy i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę i gotujemy ją w zalewie ok. 8 minut (wszystkie składniki zalewy należy zagotować) - często mieszając. Następnie wyłączamy ogień i trzymamy cebulę na palniku (przykrytą) minimum 15 minut. Odcedzamy i dodajemy do jajek i marchewki. Dodajemy również majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy.
Smacznego!
źródło przepisu: blog Ozdabianie potraw