Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie  pomidorowym

 Tradycyjne i nieco zapomniane, niemniej przepyszne danie. Moje przygotowane są w najbardziej tradycyjny sposób jaki znalazłam. Są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Klopsiki w sosie  pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania 30min

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

  • Zmielony udziec z indyka 20dag
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przysmażona mała posiekana cebulka
  • Mąka do obtoczenia

Na sos pomidorowy:

  • 1litr rosołu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 kajzerkę rozrywamy na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do nasiąknięcia.

2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

3. Kajzerkę odciskami porządnie z mleka.

4.Dodajemy ją do mięsa. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

5. Z tej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.

6. Następnie przygotowujemy sos; śmietanę, przecier i mąkę roztrzepujemy widelcem. Tak Aby zlikwidować grudki mąki. Całość wlewamy do rosołu i powoli zagotowujemy, co jakiś czas mieszając.

7. Gotując sos na wolnym ogniu wrzucamy do niego kulki mięsne i gotujemy jeszcze 15-20minut. Mieszamy pierwszy raz dopiero po 5 minutach ponieważ wcześniej mięso by się porozpadało.

8. Ja podawałam z kaszą. Najlepsze są jednak z kluskami.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów