Klopsiki w sosie pomidorowym
            Tradycyjne i nieco zapomniane, niemniej przepyszne danie. Moje przygotowane są w najbardziej tradycyjny sposób jaki znalazłam. Są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Bardzo polecam.

Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania 30min
Poziom trudności: 4/10
SKŁADNIKI:
- Zmielony udziec z indyka 20dag
 - 1 jajko
 - 1 kajzerka
 - 1 szklanka mleka
 - Sól
 - Pieprz
 - Przysmażona mała posiekana cebulka
 - Mąka do obtoczenia
 
Na sos pomidorowy:
- 1litr rosołu
 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
 - 3 łyżki śmietany
 - 3 łyżki mąki
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 kajzerkę rozrywamy na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do nasiąknięcia.
2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
3. Kajzerkę odciskami porządnie z mleka.
4.Dodajemy ją do mięsa. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
5. Z tej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.
6. Następnie przygotowujemy sos; śmietanę, przecier i mąkę roztrzepujemy widelcem. Tak Aby zlikwidować grudki mąki. Całość wlewamy do rosołu i powoli zagotowujemy, co jakiś czas mieszając.
7. Gotując sos na wolnym ogniu wrzucamy do niego kulki mięsne i gotujemy jeszcze 15-20minut. Mieszamy pierwszy raz dopiero po 5 minutach ponieważ wcześniej mięso by się porozpadało.
8. Ja podawałam z kaszą. Najlepsze są jednak z kluskami.
Smacznego!