Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Jak już wspominałam, w tym roku zrezygnowaliśmy z podawania barszczu w towarzystwie uszek, a zamiast nich podaliśmy pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Dwa lata temu pierwszy raz podaliśmy pierogi z kapustą jako danie wigilijne, takie zwykłe - gotowane. Niestety, choć były pyszne, nikt nie miał na nie miejsca, bo pierogi są dość sycące ;) Tym sposobem upiekliśmy przysłowiowe dwie pieczenie na jednym ogniu, bo był i barszcz, i pierogi w formie pasztecików – i to wszystko jako jedno danie.
Nadzienie zrobiliśmy z gotowanej kapusty, bo po pierwsze, nie każdy z nas lubi kiszoną (ja jej wręcz nie znoszę), a po drugie, z kiszonej kapusty i tak już robimy surówkę do smażonego karpia.
Podstawowe ciasto krucho-drożdżowe łatwo się wyrabia, jest miękkie, a wałkowanie go nie jest zbyt męczące.
Dodatkową zaletą pieczonych pierogów jest to, że nie trzeba ich gotować na ostatnią chwilę – można je spokojnie upiec nieco wcześniej. No i jak ładnie wyglądają :)
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
ciasto:
500g mąki,
150g masła,
12g świeżych drożdży,
2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierożków),
150g kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
szczypta soli,
świeżo mielony pieprz
farsz:
1 kg kapusty (surowej),
1 szklanka mrożonych świeżych podgrzybków,
duża cebula,
4 łyżki oleju,
sól, pieprz
Farsz: Kapustę podzielić na ćwiartki, ułożyć w garnku głąbem do dołu, zalać wodą i ugotować do miękkości.
W tym czasie cebulę posiekać i podsmażyć na połowie oleju.
Grzyby pokroić na paseczki. Na patelni rozgrząc resztę oleju, dodać grzyby, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż woda odparuje.
Ugotowaną kapustę dokładnie odcisnąć, usuwając głąb. Zmielić ją w maszynce do mięsa razem z grzybkami i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem (obficie) i dokładnie wymieszać.
Farsz przełożyć do szerokiego garnka lub dużej patelni, smażyć przez dłuższą chwilę na niedużym ogniu, cały czas mieszając, aż farsz zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać razem na kruszonkę. Dodać sól, pokruszone drożdże, 1 jajko i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite, sprężyste i miękkie ciasto (w razie potrzeby można dodać więcej śmietany). Uformować kulę, przykryć i odstawić na 15 minut, żeby „odpoczęło”.
Po tym czasie cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka, kłaść po łyżeczce farszu na środek i sklejać pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugie jajko roztrzepać w miseczce i za pomocą pędzelka posmarować nim pierogi. Każdy pierożek oprószyć świeżo mielonym pieprzem (niezbyt obficie).
Pierożki piec partiami w 200 stopniach, aż będą rumiane (ok. 15-20 minut).
Podawać razem z czerwonym barszczem.
Nadzienie zrobiliśmy z gotowanej kapusty, bo po pierwsze, nie każdy z nas lubi kiszoną (ja jej wręcz nie znoszę), a po drugie, z kiszonej kapusty i tak już robimy surówkę do smażonego karpia.
Podstawowe ciasto krucho-drożdżowe łatwo się wyrabia, jest miękkie, a wałkowanie go nie jest zbyt męczące.
Dodatkową zaletą pieczonych pierogów jest to, że nie trzeba ich gotować na ostatnią chwilę – można je spokojnie upiec nieco wcześniej. No i jak ładnie wyglądają :)
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
ciasto:
500g mąki,
150g masła,
12g świeżych drożdży,
2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierożków),
150g kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
szczypta soli,
świeżo mielony pieprz
farsz:
1 kg kapusty (surowej),
1 szklanka mrożonych świeżych podgrzybków,
duża cebula,
4 łyżki oleju,
sól, pieprz
Farsz: Kapustę podzielić na ćwiartki, ułożyć w garnku głąbem do dołu, zalać wodą i ugotować do miękkości.
W tym czasie cebulę posiekać i podsmażyć na połowie oleju.
Grzyby pokroić na paseczki. Na patelni rozgrząc resztę oleju, dodać grzyby, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż woda odparuje.
Ugotowaną kapustę dokładnie odcisnąć, usuwając głąb. Zmielić ją w maszynce do mięsa razem z grzybkami i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem (obficie) i dokładnie wymieszać.
Farsz przełożyć do szerokiego garnka lub dużej patelni, smażyć przez dłuższą chwilę na niedużym ogniu, cały czas mieszając, aż farsz zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać razem na kruszonkę. Dodać sól, pokruszone drożdże, 1 jajko i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite, sprężyste i miękkie ciasto (w razie potrzeby można dodać więcej śmietany). Uformować kulę, przykryć i odstawić na 15 minut, żeby „odpoczęło”.
Po tym czasie cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka, kłaść po łyżeczce farszu na środek i sklejać pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugie jajko roztrzepać w miseczce i za pomocą pędzelka posmarować nim pierogi. Każdy pierożek oprószyć świeżo mielonym pieprzem (niezbyt obficie).
Pierożki piec partiami w 200 stopniach, aż będą rumiane (ok. 15-20 minut).
Podawać razem z czerwonym barszczem.