Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Jak już wspominałam, w tym roku zrezygnowaliśmy z podawania barszczu w towarzystwie uszek, a zamiast nich podaliśmy pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Dwa lata temu pierwszy raz podaliśmy pierogi z kapustą jako danie wigilijne, takie zwykłe - gotowane. Niestety, choć były pyszne, nikt nie miał na nie miejsca, bo pierogi są dość sycące ;) Tym sposobem upiekliśmy przysłowiowe dwie pieczenie na jednym ogniu, bo był i barszcz, i pierogi w formie pasztecików – i to wszystko jako jedno danie.
Nadzienie zrobiliśmy z gotowanej kapusty, bo po pierwsze, nie każdy z nas lubi kiszoną (ja jej wręcz nie znoszę), a po drugie, z kiszonej kapusty i tak już robimy surówkę do smażonego karpia.
Podstawowe ciasto krucho-drożdżowe łatwo się wyrabia, jest miękkie, a wałkowanie go nie jest zbyt męczące.
Dodatkową zaletą pieczonych pierogów jest to, że nie trzeba ich gotować na ostatnią chwilę – można je spokojnie upiec nieco wcześniej. No i jak ładnie wyglądają :)

Zdjęcie - Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
ciasto:
500g mąki,
150g masła,
12g świeżych drożdży,
2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierożków),
150g kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
szczypta soli,
świeżo mielony pieprz

farsz:
1 kg kapusty (surowej),
1 szklanka mrożonych świeżych podgrzybków,
duża cebula,
4 łyżki oleju,
sól, pieprz

Farsz: Kapustę podzielić na ćwiartki, ułożyć w garnku głąbem do dołu, zalać wodą i ugotować do miękkości.
W tym czasie cebulę posiekać i podsmażyć na połowie oleju.
Grzyby pokroić na paseczki. Na patelni rozgrząc resztę oleju, dodać grzyby, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż woda odparuje.
Ugotowaną kapustę dokładnie odcisnąć, usuwając głąb. Zmielić ją w maszynce do mięsa razem z grzybkami i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem (obficie) i dokładnie wymieszać.
Farsz przełożyć do szerokiego garnka lub dużej patelni, smażyć przez dłuższą chwilę na niedużym ogniu, cały czas mieszając, aż farsz zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać razem na kruszonkę. Dodać sól, pokruszone drożdże, 1 jajko i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite, sprężyste i miękkie ciasto (w razie potrzeby można dodać więcej śmietany). Uformować kulę, przykryć i odstawić na 15 minut, żeby „odpoczęło”.
Po tym czasie cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka, kłaść po łyżeczce farszu na środek i sklejać pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugie jajko roztrzepać w miseczce i za pomocą pędzelka posmarować nim pierogi. Każdy pierożek oprószyć świeżo mielonym pieprzem (niezbyt obficie).
Pierożki piec partiami w 200 stopniach, aż będą rumiane (ok. 15-20 minut).

Podawać razem z czerwonym barszczem.

Zdjęcie - Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Żeberka duszone w kiszonej kapuście
1

Żeberka duszone w kiszonej kap…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bigos staropolski

Bigos staropolski

aronia aronia
Wiem co jem

Drożdżowa strucla z owocami dla NieAlergika

Drożdżowa strucla z owocami dl…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Piernik staropolski - Król wśród ciast Bożego Narodzenia
2

Piernik staropolski - Król wśr…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gęsia pierś confit z rydzami i cydrem

Gęsia pierś confit z rydzami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem
1

Sałatka z burakami, pomarańczą…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie pod pierzynką
1

Śledzie pod pierzynką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Matiasy, olej rydzowy i sałatka z rydzami. Święta, święta!

Matiasy, olej rydzowy i sałatk…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze
1

Pierogi z boczniakami i kiszon…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Śledź z pestkami granatu i wędzoną śliwką

Śledź z pestkami granatu i węd…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit