Bakłażan, cukinia, papryka. Mini Calzone z grillowanymi warzywami.
Za okienną szybą biel. Wreszcie!Nie wiem, jak Wy, ale ja nie jestem miłośniczką zimy w mieście. A jednak… śnieg tym razem naprawdę mnie ucieszył.Ładniej, jaśniej…Wszystko jest lepsze od szaro – burej mazi obklejającej kamienice i drogi.
A najlepiej jest patrzeć na zimę z okna ciepłej kuchni :)W ciepłym świetle zapalonych świeczek.Piekąc.
Chociażby te pierożki. Delikatne, cienkie pizzowe ciasto na zewnątrz, soczyste warzywa w środku.
Naprawdę polecam!
Mini Calzone z grillowanymi warzywami/porcja dla dwóch osób; źródło – zmodyfikowany przepis Asi z Kwestii Smaku/
½ dużego bakłażana1 mała cukinia /lub ½ dużej/1 mała czerwona papryka½ kostki sera fetasól i świeżo zmielony pieprz1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki /słodkiej lub ostrej, jak lubicie/
250 g mąki pszennej120 – 140 ml ciepłej wody /zależy od mąki, dolewajcie wody stopniowo/2 łyżeczki drożdży instant1 łyżka oleju roślinnego1 ½ łyżeczki soli1 łyżeczka cukru
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy łyżkę oleju i stopniowo dolewamy ciepłej wody wyrabiając ciasto – ja na początku mieszam je nożem, później wyrabiam rękami ok. 5 – 7 min – aż będzie gładkie i sprężyste. Nie powinno też kleić się do rąk. Gotowe ciasto lekko smarujemy olejem roślinnym żeby nie obeschło, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 – 30 min.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa.Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plasterki; paprykę w podłużne paski. Lekko solimy i partiami grillujemy na patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku. Gotowe warzywa kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z rozdrobnionym serem feta. Do warzywnego farszu dodajemy łyżeczkę mielonej papryki i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek (ok. ½ cm lub nawet ciut cieńsze) i wykrajamy kółka, najwygodniej za pomocą szklanki o cienkich brzegach – dokładnie tak jak na pierogi :) W każde kółeczko nakładamy farszu i starannie zaklejamy brzegi.Powstałe ‘pierogi’ układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawiamy do nagrzanego do ok. 220 st C. piekarnika na 10 – 15 min (sprawdzajcie, czy Calzone zarumieniły się lekko z wierzchu).
Podajemy lekko skropione oliwą z oliwek, posypane odrobiną czerwonej papryki i świeżą natką pietruszki. Świetnie smakują też z kwaśną śmietaną czy lekkim sosem na bazie śmietany lub jogurtu (np. ziołowym).
Smacznego! :)