Tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy

Zachciało mi się czegoś, czego nigdy dotąd nie robiłam... Po ukręceniu ajerkoniaku w lodówce w słoiczku stały białka, więc pomyślałam o torcie na bazie bezy. Szczególnie, ze mam koleżankę z nietolerancją glutenu. Poszperałam, poczytałam... i wyszło mi, że jak tort na bezie, to tylko dacquoise. Przepis zasadniczy wzięłam stąd, ale wprowadziłam pewne modyfikacje. Efekt poraził rozkoszą kubki smakowe moje i wszystkich tych, którzy mieli okazję skosztować przysmaku.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na bezę:

  •   8 białek
  •   1,5 szklanki cukru
  •   1 łyżeczka białego octu winnego lub jabłkowego
  •   szczypta soli

Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Na dużą prostokątną blachę (tą z wyposażenia piecyka) wyłożyć papier do pieczenia, a na niego masę bezową.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wstawić do piecyka, ustawionego na najniższą temperaturę (dopisuję po uwadze w komentarzach, za którą dziękuję: u mnie to było 90-100 stopni, piekarnik gazowy, zwykły; wstawiałam do zimnego). Piec 120 minut, do lekkiego zrumienienia bezy.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Po wyłączeniu zostawić blat w uchylonym piecyku do wystudzenia.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zimny blat delikatnie przekroić nożem na pół, a następnie odkleić papier (łatwo schodzi).


Składniki na krem:

  •   250 g mascarpone
  •   300 ml śmietany kremówki 30%
  •   200 g masy kajmakowej z puszki
  •   pół szklanki orzechów włoskich
  •   10 daktyli

Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, zmiksować na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę. Obie masy delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.
Na jednej połowie bezy równomiernie rozprowadzić 3/4 przygotowanego kremu, przykryć drugą częścią, na niej rozprowadzić pozostały krem. Całość posypać prawdziwym kakao.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wbrew pozorom całość wykonania nie jest ani czaso- ani pracochłonna. No owszem, trzeba poczekać aż się beza upiecze i wystygnie, ale stać i chuchać na nią nie musimy :) Warto podjąć się zrobienia tego tortu.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rolada serowa
4

Rolada serowa

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Sernik na serkach homogenizowanych
1

Sernik na serkach homogenizowa…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówka z serem
1

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto serowo-kajmakowe

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Mars + film
2

Ciasto Mars + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami
2

Ciasto czekoladowe z cukinią i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
2

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square

Brownie z cukinii
1

Brownie z cukinii

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto babie lato
3

Ciasto babie lato

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marchewkowe ciasto z orzechami
1

Marchewkowe ciasto z orzechami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu