Tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy

Zachciało mi się czegoś, czego nigdy dotąd nie robiłam... Po ukręceniu ajerkoniaku w lodówce w słoiczku stały białka, więc pomyślałam o torcie na bazie bezy. Szczególnie, ze mam koleżankę z nietolerancją glutenu. Poszperałam, poczytałam... i wyszło mi, że jak tort na bezie, to tylko dacquoise. Przepis zasadniczy wzięłam stąd, ale wprowadziłam pewne modyfikacje. Efekt poraził rozkoszą kubki smakowe moje i wszystkich tych, którzy mieli okazję skosztować przysmaku.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na bezę:

  •   8 białek
  •   1,5 szklanki cukru
  •   1 łyżeczka białego octu winnego lub jabłkowego
  •   szczypta soli

Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Na dużą prostokątną blachę (tą z wyposażenia piecyka) wyłożyć papier do pieczenia, a na niego masę bezową.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wstawić do piecyka, ustawionego na najniższą temperaturę (dopisuję po uwadze w komentarzach, za którą dziękuję: u mnie to było 90-100 stopni, piekarnik gazowy, zwykły; wstawiałam do zimnego). Piec 120 minut, do lekkiego zrumienienia bezy.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Po wyłączeniu zostawić blat w uchylonym piecyku do wystudzenia.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zimny blat delikatnie przekroić nożem na pół, a następnie odkleić papier (łatwo schodzi).


Składniki na krem:

  •   250 g mascarpone
  •   300 ml śmietany kremówki 30%
  •   200 g masy kajmakowej z puszki
  •   pół szklanki orzechów włoskich
  •   10 daktyli

Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, zmiksować na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę. Obie masy delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.
Na jednej połowie bezy równomiernie rozprowadzić 3/4 przygotowanego kremu, przykryć drugą częścią, na niej rozprowadzić pozostały krem. Całość posypać prawdziwym kakao.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wbrew pozorom całość wykonania nie jest ani czaso- ani pracochłonna. No owszem, trzeba poczekać aż się beza upiecze i wystygnie, ale stać i chuchać na nią nie musimy :) Warto podjąć się zrobienia tego tortu.

Zdjęcie - tort dacquoise, czyli przysmak na bazie bezy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy