To pierwsze tego typu ciasto na mojej stronie, i już planuje następne, bo uczciwie muszę powiedzieć - to ciasto to prawdziwe "niebo w gebie" przekonajcie się!
Kiedy wpada mi w rękę przepis na babkę, która w składzie ma mąkę ziemniaczaną i sporą ilość masła, mam dobre przeczucia. Takie babki zwykle są wilgotne, długo nie wysychają, a ta wzbogacona o migdały dodatkowo ma fantastyczny smak. Polecam ją z czystym sumieniem wszystkim tym, którzy nad ciasta z masami przekładają lekkie babki.
Moja propozycja jest deserem, ale po lekkiej modyfikacji staje się idealnym śniadaniem. Dodając zamiast ciasteczek musli mamy smaczny posiłek, który dostarczy nam energii na początek dnia.
Początek semestru to dla mnie okazja by nadrobić zaległości w spotkaniach towarzyskich. Przy jednym z takich spotkań, miałam okazję skosztować pysznej tarty owocowo jogurtowej. Wiedziałam, że prędzej czy później przygotuję ją u siebie.
Rosół jest bardzo prosty do sporządzenia, ale jest też bardzo pyszny; jego drobiowy smak jest podkreślony wołową ligawą, która ma delikatny i lekko słodkawy smak.
Od dawna raczylam sie takimi smakolykami-niestety u innych- aż do teraz! Mozemy te cudenka piekarnicze nazywac jak chcemy,"kwiaty","gwiazdy" i jak tam jeszcze przyznam ze zaplanowalam "gwiazde"-wyszedl no powiedzmy "kwiat margeryty"?
Sałatka ziemniaczana, czyli kartoffelsalat występuje w wielu odmianach. Jak to zazwyczaj bywa w każdej restauracji i w każdym niemieckim domu dostaniemy inną wersję tej sałatki. Czasem do ziemniaków dodawany jest majonez a czasem ocet. Dodatkowymi składnikami może być boczek, ogórki, jajka lub cebula. Najważniejsze jednak są ziemniaki!
Kolejne rogaliki.tym razem z ciasta serowego,ciasto serowe było już mi wcześniej znane i wykorzystywane przeze mnie ,ale na rogaliki z nadzieniem czekoladowo- orzechowym podpatrzyłam tutaj... i cytuję w całości za autorką..
Długo nie lubiłam sosu słodko-kwaśnego, bo kojarzył mi się z tym słoiczkowym okropieństwem Wujka Bena :P Dopiero praca w chińskiej knajpie (och, kiedy to było...) pozwoliła mi przełamać uraz i spróbować lepszego wydania tego najpopularniejszego chińskiego sosu. Ten przepis jest bliski smakowo do tego, jaki robił wtedy nasz wietnamski kucharz – tyle, że on używał czerwonej papryki zamiast zielonej.
Dziś przedstawiam przepis z bardzo inspirującej i zachęcającej do gotowania książki autorstwa Gordona Ramsaya „World Kitchen”. W oryginale użyta jest perliczka, jednak ja sprowadziłam przepis na ziemię i zamieniłam ją na popularnego kurczaka, który sprawdził się doskonale.
Dziś postanowiłam się wreszcie poprawić i oto są obiecane drożdżówki z serem. Zdjęcia pochodzą z pierwszego wypieku ale od tamtej pory robiłam je jeszcze kilka razy i jakoś zawsze znikały w przeciągu max 24h :)
A może pomidorowo - czosnkowa? Pyszna, esencjonalna, bardzo aromatyczna. Przepis znalazłam na blogu Chilli Bite i prawie nic w nim nie zmieniłam, nie miałam jedynie cytryny, więc nie dodałam skórki cytrynowej. Lubię czosnek, ale jego ilość w tej zupie jest zatrważająca, więc pierwszy raz zrobiłam tę zupę z połowy porcji, ale już następnym razem zrobię jej o wiele więcej:)
Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego jadłam do tej pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników.
Kurczak Piccata to bardzo prosty sposób na naprawdę szybkie przygotowanie oryginalnego dania z piersi kurczaka. Sos na bazie białego wina doprawia się skórką z cytryny i kaparami.