Kurczak Piccata

Kurczak Piccata

Kurczak Piccata to bardzo prosty sposób na naprawdę szybkie przygotowanie oryginalnego dania z piersi kurczaka. Sos na bazie białego wina doprawia się skórką z cytryny i kaparami.

Zdjęcie - Kurczak Piccata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowany w tej formie filet jest intensywny w smaku, nadaje się tak na codzienny obiad, jak i bardziej uroczystą kolację, zważając na datę- może walentynkową? :)

Zdjęcie - Kurczak Piccata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 2 osób.

Zdjęcie - Kurczak Piccata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kurczak Piccata

Agata, 12 lutego 2014

Zdjęcie - Kurczak Piccata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Filety z kurczaka przetnij wzdłuż na pół, aby uzyskać po 2 cienkie kawałki. Lekko je rozbij dłonią lub tłuczkiem.

Przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące (usuń jej nadmiar), usmaż na złoto na 1 łyżce masła i oleju. Zdejmij z patelni.

Na tą samą patelnię wlej wino, dodaj skórkę z cytryny, gotuj sos kilka minut. Dodaj masło i kapary. Przypraw. Do sosu włóż mięso, gotuj dwie -trzy minuty. Podawaj od razu posypane natką pietruszki.

Kategorie przepisów