Kurczak Piccata
Kurczak Piccata to bardzo prosty sposób na naprawdę szybkie przygotowanie oryginalnego dania z piersi kurczaka. Sos na bazie białego wina doprawia się skórką z cytryny i kaparami.
Przygotowany w tej formie filet jest intensywny w smaku, nadaje się tak na codzienny obiad, jak i bardziej uroczystą kolację, zważając na datę- może walentynkową? :)
Proporcje dla 2 osób.
Kurczak Piccata Składniki- filet z kurczaka - 2 szt
- mąka pszenna - 2 łyżki
- masło - 3 łyżki
- wino białe wytrawne - 1/3 szklanki
- skórka z cytryny - otarta z 1/2 owocu, ewentualnie sok- do smaku
- kapary - 1-2 łyżki
- olej - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- pietruszka - 2 łyżki, posiekana
Filety z kurczaka przetnij wzdłuż na pół, aby uzyskać po 2 cienkie kawałki. Lekko je rozbij dłonią lub tłuczkiem.
Przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące (usuń jej nadmiar), usmaż na złoto na 1 łyżce masła i oleju. Zdejmij z patelni.
Na tą samą patelnię wlej wino, dodaj skórkę z cytryny, gotuj sos kilka minut. Dodaj masło i kapary. Przypraw. Do sosu włóż mięso, gotuj dwie -trzy minuty. Podawaj od razu posypane natką pietruszki.