Krupnik
Od czasu do czasu lubię zjeść taki krupnik. Wspaniale rozgrzewa i syci, a przy tym jest lekkostrawny i zdrowy.
To doskonała propozycja na jesienne i zimowe obiady.
Krupnik
Składniki:
- 2 udka z kurczaka lub kawałek schabu z kością
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- nieduży kawałek selera (ok. 120 g)
- ok. 80 dag ziemniaków
- 2 średniej wielkości cebule
- nieduży por
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- sól do smaku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu
- natka pietruszki do podania
W 2 litrach osolonej wody ugotować udka lub kość schabową, do miękkości, razem z przyprawami i jasną częścią pora.
Następnie dodać opłukaną kaszę jęczmienną. Gotować ok. 30 minut. Dodać marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki - pokrojone w kostkę. Gotować ok. 20 minut, do miękkości.
Cebule pokropić w półksiężyce, podsmażyć na suchej patelni - powinna być lekko spalona. Dodać do zupy, wymieszać. Wyjąć por, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)