Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Długo nie lubiłam sosu słodko-kwaśnego, bo kojarzył mi się z tym słoiczkowym okropieństwem Wujka Bena :P
Dopiero praca w chińskiej knajpie (och, kiedy to było...) pozwoliła mi przełamać uraz i spróbować lepszego wydania tego najpopularniejszego chińskiego sosu.
Ten przepis jest bliski smakowo do tego, jaki robił wtedy nasz wietnamski kucharz – tyle, że on używał czerwonej papryki zamiast zielonej.
Cóż... wielbicieli tego typu smaków nie trzeba chyba specjalnie zachęcać :) Nam bardzo smakowało :)
KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
½ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
1 jajko,
½ szklanki oleju roślinnego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
½ żółtej papryki,
½ zielonej papryki,
½ papryczki chili (opcjonalnie),
1 mała marchewka,
½ cebuli,
3 krążki ananasa z puszki,
½ szklanki syropu z ananasa z puszki,
2 płaskie łyżki cukru,
2 łyżki octu ryżowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zieloną i żółtą paprykę oczyścić i pokroić w małe paski. Papryczkę chili posiekać, usuwając nasiona. Marchew obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka. Ananasy pokroić w kostkę.
Mąkę wymieszać ze sproszkowanym imbirem i czosnkiem.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w przyprawionej mące.
W woku mocno rozgrzać olej roślinny z dodatkiem sezamowego, wrzucić kurczaka i smażyć kilka minut, aż panierka lekko się zarumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i przełożyć na papierowe ręczniki.
Z woka zlać prawie cały tłuszcz. Wrzucić cebulę, marchew, papryki i chili. Smażyć kilka minut, aż warzywa będą al dente.
Sok ananasowy wymieszać z cukrem, octem, sokiem z cytryny i koncentratem pomidorowym. Wlać do woka. Dodać mięso i ananasa. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze 100ml zimnej wody i dodać do potrawy. Gotować chwilę, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Spróbować – jeśli jest za mało kwaśny, dodać jeszcze trochę soku z cytryny.
Podawać z ryżem.
(inspiracja stąd)