Makaron w sosie szpinakowym z pieczarkami
Zawsze, kiedy nie wiem co ugotować na obiad, robię makaron. Ostatnio nie mam też za bardzo czasu więc w takiej sytuacji jak zwykle ratuje mnie makaron. Wczoraj zrobiłam obiad z tego co było w lodowce czyli szpinak i pieczarki, do tego makaron i gotowe. Niezbyt wyszukane ale smaczne no i przede wszystkim szybkie.
Składniki:
- 300 g szpinaku
- 250 g pieczarek
- 400 g makaronu w ulubionym kształcie
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Makaron ugotować al dente. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone pieczarki, dusić razem, do miękkości pieczarek. Pod koniec dodać szpinak, wlać śmietankę. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i dokładnie razem wymieszać. Podawać ze startym parmezanem.
Smacznego:)