Niemiecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana, czyli kartoffelsalat występuje w wielu odmianach. Jak to zazwyczaj bywa w każdej restauracji i w każdym niemieckim domu dostaniemy inną wersję tej sałatki. Czasem do ziemniaków dodawany jest majonez a czasem ocet. Dodatkowymi składnikami może być boczek, ogórki, jajka lub cebula. Najważniejsze jednak są ziemniaki! Sałatka idealnie pasuje do sznycla wiedeńskiego lub naszego klasycznego schabowego. Zapraszam do stołu.
- 4 ziemniaki
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- sos vinaigrette musztardowy
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, studzę i kroję w kostkę.
Cebulę kroję w piórka.
Przygotowuję sos vinaigrette, mieszam wszystko i schładzam w lodówce.