Niemiecka sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana, czyli kartoffelsalat występuje w wielu odmianach. Jak to zazwyczaj bywa w każdej restauracji i w każdym niemieckim domu dostaniemy inną wersję tej sałatki. Czasem do ziemniaków dodawany jest majonez a czasem ocet. Dodatkowymi składnikami może być boczek, ogórki, jajka lub cebula. Najważniejsze jednak są ziemniaki! Sałatka idealnie pasuje do sznycla wiedeńskiego lub naszego klasycznego schabowego. Zapraszam do stołu.
Niemiecka sałatka ziemniaczana składniki:- 4 ziemniaki
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- sos vinaigrette musztardowy
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, studzę i kroję w kostkę.
Cebulę kroję w piórka.
Przygotowuję sos vinaigrette, mieszam wszystko i schładzam w lodówce.