Najlepszy Colesław
Tweet
Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego jadłam do tej pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników. Ta książka to istna kopalnia genialnych przepisów i na pewno przedstawię ich tutaj jeszcze wiele. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Najlepszy colesław
(12 porcji)
Składniki:
- 1/2 jabłka, obrane i bez gniazda nasiennego
- 1/2 zielonej papryki, z usuniętymi nasionami
- 1 łodyga selera naciowego, z grubsza posiekana
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 średnia zielona kapusta, podzielona na ćwiartki, z usuniętym rdzeniem, następnie drobno posiekana
- 1 1/2 szklanki drobno posiekanej j czerwonej kapusty (ja dałam tylko zieloną)
- 1 marchewka, starta na tarce
Przygotowanie:
- W pojemniku blendera umieść jabłko, paprykę i selera, po czym trybem pulsacyjnym drobno posiekaj.
- Przełóż je do miski i dodaj ocet, cukier, czosnek granulowany, cebulę granulowaną, pieprz i sól. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Następnie wmieszaj majonez i jogurt, i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wmieszaj obie kapusty i marchewkę. Surówka jest najsmaczniejsza po odstaniu w lodówce co najmniej 1 godziny przed podaniem.
English version
Docks Coleslaw
(12 servings)
Ingredients:
- 1/2 green apple, peeled and cored
- 1/2 green bell pepper, seeds removed
- 1 stalk celery, coarsely chopped
- 1/4 cup cider vinegar
- 1 1/2 tablespoons sugar
- 1/2 teaspoon garlic powder
- 1/2 teaspoon onion powder
- 1/2 teaspoon ground black pepper
- 1 1/2 teaspoons salt
- 1 cup mayonnaise
- 1/2 cup plain yogurt
- 1 medium green cabbage, quartered, cored and very finely sliced
- 1 1/2 cups shredded red cabbage
- 1 carrot, shredded
Preparation:
- In the bowl of a food processor, combine the apple, bell pepper and celery and pulse until very finely chopped.
- Transfer to a nonreactive bowl and add the vinegar, sugar, garlic powder, onion powder, pepper and salt. Stir to combine, and let stand 10 minutes.
- Stir in mayonnaise and yogurt and refrigerate 1 hour. Add the green cabbage, red cabbage and carrot and toss. The slaw is best if made and refrigerated at least 1 hour before serving.
Drukuj jabłko, kapusta, papryka, sałatka, seler naciowy, surówka