Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami
Dziś przedstawiam przepis z bardzo inspirującej i zachęcającej do gotowania książki autorstwa Gordona Ramsaya „World Kitchen”. W oryginale użyta jest perliczka, jednak ja sprowadziłam przepis na ziemię i zamieniłam ją na popularnego kurczaka, który sprawdził się doskonale. Sam Gordon we wstępie napisał, że bazował na klasycznym kurczaku po normandzku, więc stwierdziłam że tragedii nie będzie:). Danie wyszło przepyszne i wbrew pozorom jest łatwe w wykonaniu, gdyż większość czasu danie dusi się w piekarniku i można w tym czasie przygotować inne dodatki do dania. W efekcie otrzymujemy przepysznego, soczystego kurczaka z karmelizowanymi jabłkami i orzechami, w delikatnym i bardzo aromatycznym sosie z cydru i śmietanki. Polecam na leniwy weekendowy obiad dla całej rodziny:).
Scroll down for recipe in English
Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 ładne udka z kurczaka, oddziel pałki od nadudzi
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cienkie plasterki wędzonego boczku, pokrojone w drobną kostkę
- 300 ml cydru (preferowany bardziej wytrawny)
- 100 ml brandy lub calvadosu
- 250 ml śmietanki 30 %
- listki z kilku gałązek tymianku
- 500 g (ok. 3) jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w plastry
- 30 g masła
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
- garść posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Dopraw solą i pieprzem umytego i osuszonego papierowymi ręcznikami kurczaka i wysmaruj najlepiej żeliwne naczynie do zapiekania olejem rzepakowym. Postaw je na dużym ogniu i zrumień kurczaka przez 2-3 minuty z każdej strony (w partiach jeżeli nie zmieszczą się na raz), po czym przełóż je na talerz.
- Teraz wrzuć boczek i obsmaż do ładnego zarumienienia. Wlej cydr i calvados (lub brandy), doprowadź całość do wrzenia, po czym gotuj intensywnie, aż objętość płynów zmniejszy się o jedną trzecią. Wmieszaj śmietankę i tymianek.
- Włóż do naczynia kurczaka, przykryj je pokrywką i umieść w piekarniku. Duś kurczaka przez 30-45 minut, do upieczenia (należy sprawdzać widelcem od czasu do czasu).
- Na 15 minut przed końcem pieczenia, rozpuść w dużej patelni masło. Posyp przygotowane plastry jabłka cukrem pudrem i obsmaż na maśle do zarumienienia, przez około 4-5 minut z każdej strony.
- Po wyjęciu kurczaka z naczynia żaroodpornego, przełóż go na ciepły talerz i przykryj folią aluminiową. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, postaw naczynie na dużym ogniu i odparuj go do ulubionej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Włóż kurczaka ponownie do naczynia i obłóż karmelizowanym jabłkiem. Posyp orzechami i posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!
English version
Chicken braised in cider with caramelised apples
(4 servings)
Ingredients:
- 4 good sized chicken legs, thigh and drumstick separated
- salt and pepper
- 2-3 tbsp canola oil
- 2 thin rashers streaky bacon, chopped
- 300 ml medium cider
- 100 ml calvados or brandy
- 250 ml double cream
- few thyme sprigs, leaves stripped
- 500 g firm, tart apples (about 3), cored and sliced
- 30 g butter
- 1-2 tsp caster sugar
- 1 tsp lemon juice, to taste
- 30 g walnuts, toasted and lightly crushed
- handgul of flat-leaf prasley, leaves chopped
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC. Season chicken with salt and pepper and heat a thin layer of canola oil in the wide flameproof casserole. Brown the chicken in batches for 2-3 minutes on each side until evenly coloured, removing the pieces to a plate when they are ready.
- Add the bacon to the casserole and fry until lightly golden brown. Pour in the cider and calvados, bring to the boil and let bubble until reduced by one-third. Stir in the cream and thyme leaves.
- Return the chicken pieces to the casserole, put the lid on and place in the oven. Braise for 30-45 minutes, until the chicken is tender and just cooked through.
- About 15 minutes before you will be ready to serwe the chicken, melt the butter in a large frying pan. Sprinkle the apple slices with sugar and fry them in the butter for about 4-5 minutes on each side until golden brown.
- When the chicken is ready, remove the pieces to a warm plate. If you find the sauce too thin, boil it until reduced and thickened to the desired consistency. Season with salt and pepper and lemon juice.
- Return the chicken to the sauce and garnish with the caramelised apples. Sprinkle with walnuts and chopped parsley on top before serving.
Enjoy!
Drukuj brandy, calvados, Gordon Ramsay, jabłka, kurczak, mięso, obiad, orzechy, zioła