Drożdżówki z serem


Składniki potrzebne do przygotowania drożdżówek z serem: Ciasto:
- 500g mąki,
- ½ szklanki cukru,
- 50g drożdży (pół kostki) lub opakowanie drożdży suszonych,
- 1 szklanka mleka,
- 50g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko.
Masa serowa:
- 30 dag twarogu półtłustego,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 białko,
- 2-3 łyżki mleka – ewentualnie,
- 1-2 garści żurawiny.
Sposób przygotowania drożdżówek z serem:
Masło topię w rondelku, mleko lekko podgrzewam. I masło i mleko muszą byś lekko ciepłe ale nie gorące. Drożdże kruszę do kubeczka, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki podgrzanego mleka, mieszam i odstawiam na jakieś 5-10 minut aż lekko wyrosną i zgęstnieją. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą w misce i wyrabiam elastyczne ciasto (nie powinno się przyklejać do ręki, jeśli się klei dodaję jeszcze odrobinę maki i wyrabiam) i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość. W międzyczasie przygotowuję masę serową łącząc ze sobą twaróg, białko, cukier i cukier waniliowy. Jeśli masa jest zbyt gęsta i nie jest smarowna dodaję odrobinę mleka. Wyrośnięte ciasto wykładam na posypany mąką blat i rozwałkowuje na prostokąt, smaruję masą serową i posypuję żurawiną.

Zwijam ciasto w roladę i kroję w około 1cm do 1,5cm kawałki i układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.


Drożdżówki piekę przez około 15 – 20 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Drożdżówki z serem gotowe :)
SMACZNEGO.