Puree z zielonego groszku i rukoli/Pea puree with arugula

Puree z zielonego groszku i rukoli/Pea puree with arugula

Zdjęcie - Puree z zielonego groszku i rukoli/Pea puree with arugula - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Dziś przedstawiam przepis na łatwe i bardzo przyjemne w smaku puree z zielonego groszku z dodatkiem rukoli która dodaje mu charakteru. Jest to odrobinę zmodyfikowany przepis z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa”, która zdecydowanie pozytywnie zaskoczyła mnie ciekawymi przepisami:) Puree jest szybkie i łatwe wykonaniu, doskonale zastąpi poczciwe ziemniaki, a co najważniejsze, pasuje do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Puree z zielonego groszku i rukoli

(4 porcje)

Składniki:

  • 600 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę (lub 1 mała cebula)
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18 %
  • garść posiekanej rukoli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do garnka najlepiej z grubym dnem wlej olej i podgrzej go na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną szalotkę, wymieszaj, zmniejsz ogień i smaż do zeszklenia.
  2. Następnie dodaj posiekaną rukolę, mrożony groszek i ponownie wymieszaj. Wlej odrobinę wody, dopraw solą i pieprzem i gotuj bez przykrycia przez ok. 10 minut, aż groszek stanie się miękki.
  3. Przełóż zawartość rondla do pojemnika blendera, dodaj gałkę muszkatołową i zmiksuj na puree. Dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Puree z zielonego groszku i rukoli/Pea puree with arugula - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Pea puree with arugula
(4 servings)

Ingredients:

  • 600 g frozen green peas
  • 2 shallots, cut into small dice (or 1 small onion)
  • 3 heaped tablespoons of single cream
  • handful of chopped arugula
  • pinch of nutmeg
  • 2 tablespoons of canola oil
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat canola oil ona a medium heat, add shallots and saute , stirring frequently, until translucent.
  2. Next add chopped arugula, frozen peas and stir. Pour in some water, season with salt and pepper and cook, uncovered, for about 10 minutes, until tender.
  3. Transfer peas to blneder, add cream and nutmeg and puree until smooth. Season with salt and pepper, mix and serve.

Enjoy!

 Zdjęcie - Puree z zielonego groszku i rukoli/Pea puree with arugula - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Puree z zielonego groszku i rukoli/Pea puree with arugula - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj dodatek do dania głównego, groszek, puree

Kategorie przepisów