Puree z zielonego groszku i rukoli/Pea puree with arugula
Dziś przedstawiam przepis na łatwe i bardzo przyjemne w smaku puree z zielonego groszku z dodatkiem rukoli która dodaje mu charakteru. Jest to odrobinę zmodyfikowany przepis z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa”, która zdecydowanie pozytywnie zaskoczyła mnie ciekawymi przepisami:) Puree jest szybkie i łatwe wykonaniu, doskonale zastąpi poczciwe ziemniaki, a co najważniejsze, pasuje do każdego dania głównego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Puree z zielonego groszku i rukoli
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g mrożonego zielonego groszku
- 2 szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę (lub 1 mała cebula)
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18 %
- garść posiekanej rukoli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do garnka najlepiej z grubym dnem wlej olej i podgrzej go na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną szalotkę, wymieszaj, zmniejsz ogień i smaż do zeszklenia.
- Następnie dodaj posiekaną rukolę, mrożony groszek i ponownie wymieszaj. Wlej odrobinę wody, dopraw solą i pieprzem i gotuj bez przykrycia przez ok. 10 minut, aż groszek stanie się miękki.
- Przełóż zawartość rondla do pojemnika blendera, dodaj gałkę muszkatołową i zmiksuj na puree. Dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
English version
Pea puree with arugula
(4 servings)
Ingredients:
- 600 g frozen green peas
- 2 shallots, cut into small dice (or 1 small onion)
- 3 heaped tablespoons of single cream
- handful of chopped arugula
- pinch of nutmeg
- 2 tablespoons of canola oil
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat canola oil ona a medium heat, add shallots and saute , stirring frequently, until translucent.
- Next add chopped arugula, frozen peas and stir. Pour in some water, season with salt and pepper and cook, uncovered, for about 10 minutes, until tender.
- Transfer peas to blneder, add cream and nutmeg and puree until smooth. Season with salt and pepper, mix and serve.
Enjoy!