Owocowo jogurtowa tarta na kakaowym spodzie
Początek semestru to dla mnie okazja by nadrobić zaległości w spotkaniach towarzyskich. Przy jednym z takich spotkań, miałam okazję skosztować pysznej tarty owocowo jogurtowej. Wiedziałam, że prędzej czy później przygotuję ją u siebie. Lekko zmieniona, ale mam nadzieję, że równie dobra (zniknęła tak szybko, że nawet nie skosztowałam) jak ta którą poczęstowała mnie Liwia.
Składniki:
Ciasto
200g mąki
150g masła
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
jajko
Farsz
400g jogurtu naturalnego
100g cukru
3 jajka
450g mrożonych owoców
(w mojej mieszance były maliny, czarna porzeczka, truskawki i wiśnie)
W misce lub na stolnicy ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę. Spód lekko nakłuwamy widelcem i pozostawiamy na 1h w lodówce.
Podczas gdy ciasto się chłodzi, warto rozmrozić owoce i pozbawić je nadmiaru wody.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy, którą zalejemy owoce. Jajka mieszamy z jogurtem oraz cukrem, tak by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec rozmrożone owoce układamy na schłodzonym cieście i zalewamy masą jogurtową.
Ciasto pieczemy w 180st C przez ok.45 minut. Z krojeniem czekamy, aż ostygnie!
Składniki:
Ciasto
200g mąki
150g masła
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
jajko
Farsz
400g jogurtu naturalnego
100g cukru
3 jajka
450g mrożonych owoców
(w mojej mieszance były maliny, czarna porzeczka, truskawki i wiśnie)
W misce lub na stolnicy ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę. Spód lekko nakłuwamy widelcem i pozostawiamy na 1h w lodówce.
Podczas gdy ciasto się chłodzi, warto rozmrozić owoce i pozbawić je nadmiaru wody.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy, którą zalejemy owoce. Jajka mieszamy z jogurtem oraz cukrem, tak by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec rozmrożone owoce układamy na schłodzonym cieście i zalewamy masą jogurtową.
Ciasto pieczemy w 180st C przez ok.45 minut. Z krojeniem czekamy, aż ostygnie!