Kiedyś już robiłam bajaderki. Raz. Miałam 6 lat i w zerówce samodzielnie robiliśmy czekoladowe kulki dla naszych mam na Dzień Matki :) Tym razem zrobiłam bajaderkę w prostokątnej formie, na herbatnikowym spodzie.
Jajka dokładnie ubić z cukrem i cynamonem. Ser zemleć i połączyć z masą jajeczną. Do całości wmieszać chrupki kakaowe. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić masą serową...
Zachowując tradycję, ale też zaspokajając kulinarne oczekiwania moich domowników, co roku na Wigilię przygotowuję paszteciki. Są one nieodzownym towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru.
Uwielbiam serniki, gdybym miała więcej czasu i pieniędzy piekłabym codziennie inny, pomysłów i smaków do wypróbowania mam nieskończoną ilość, mam nadzieję, że je zrealizuję;). Z racji obecnego Świątecznego klimatu zamarzył mi się taki pomarańczowy i taki właśnie stworzyłam.
Sałatki z dodatkiem awokado :) Owoc ten wciąż nie jest zbyt popularny w kuchni większości osób, dlatego jeśli ktoś szukałby pomysłu na przygotowanie czegoś z awokado, to zaraz po guacamole sałatka to najlepszy pomysł. Awokado dobrze smakuje w połączeniu z wyrazistymi w smaku składnikami, toteż na moim talerzu występuje w towarzystwie czerwonego grejpfruta, oliwek i krewetek.
Takie pieczenie ciasteczek zawsze wprowadza mnie w świąteczny nastrój - zaczynam powoli czuć Święta. Są pyszne z dodatkiem żurawiny, amaretto i aromatem piernikowym oraz pięknie skórką cytrynową - to lubię.
Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy doskonale podkreśla kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tu nie potrzeba różnorodności bakalii, minimalizm sprawdził się doskonale.
Kiedy miałam jakieś czternaście-piętnaście lat zobaczyłam pierwszy raz reklamę Knoppersa, to była miłość od pierwszego wejrzenia i chyba trwa do dzisiaj...
Mleczko kokosowe jest delikatnie wyczuwalne w tle, zostawia na języku posmak kokosa, ale nie dominuje nad marchewką. Kolendra i imbir subtelnie wzbogacają smak - całość naprawdę przypadła mi do gustu i myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.
Wywodzące się z kuchni wietnamskiej sajgonki ostatnio często goszczą na naszym stole, a także w lunchboxach :) Nadziane głównie warzywami, i upieczone na blaszce zamiast smażenia w głębokim tłuszczu są nietuczącym i smacznym posiłkiem. (...) Tym razem prezentuję pyszne sajgonki ze słodkawym, warzywnym farszem, pięknie pachnące rozmarynem.
U mnie na pewno nie zabraknie karpia (choć za nim nie przepadam…), do tego uszka z grzybami i … śledzie! Obok tych w śmietanie doprawionych kwaskowatym jabłkiem zaserwuję je w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. W takiej formie, podane z cząstką cytryny, mogą stać się także świetną przystawką także na przedświątecznym przyjęciu.
Wyśmienita! Znakomita! Mogę o niej mówić w samych superlatywach. Jedna z najlepszych lazanii, jakie jadłam (a zjadłam ich już całkiem sporo ;)) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. U mnie gości regularnie.
Zapraszam na bardzo prostą i smaczną sałatkę, której głównym składnikiem jest ser pleśniowy. Sałatka jest wręcz ekspresowa, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki, zmieszać i polać dressingiem.
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju z 3 ząbkami czosnku. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, bazylią i tymiankiem. Na każdy liść kapusty nakładać farsz a później brzegi kapusty złożyć do środka i resztę zrolować...