Szarlotka ucierana z kruszonką

Szarlotka ucierana z  kruszonką

Dziś proponuję błyskawiczną szarlotkę, na którą składniki z pewnością każdy z Was ma w tym momencie w domu. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów a samo ciasto mimo, iż nie robi wizualnie powalającego wrażenia to jest naprawdę przepyszne. Długo utrzymuje świeżość i w moim przypadku jest genialnym dodatkiem do porannej kawy. W związku z tym, że jestem zdiagnozowanym kawo-holikiem łatwo dałam się namówić do testowania produktów marki Coffea Arabica, kawy tej marki bardzo przyjemnie mnie zaskoczyły. Otrzymałam kilka rodzajów kawy i z czystym sumieniem mogę je wam polecić. Moim faworytem jest kawa Arabica Excelso z Kolumbii, o delikatnym lekko karmelowym smaku. Polecam. 

Zdjęcie - Szarlotka ucierana z  kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość: tortownica o średnicy 24cm

Czas przygotowania: 1h

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 3 jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  • 100g mąki
  • 60g cukru
  • 60g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Białka ucieram z cukrem na puszystą i lśniącą masę.

2. Stopniowo wciąż miksując dodaję pozostałe składniki (bez jabłek). 

3. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.

4. Na wierzchu układam cząstki obranych jabłek. 

5. Przygotowuję kruszonkę, roztopione masło mieszam z mąką i cukrem. Na koniec ciasto posypuję kawałkami kruszonki.

6. Piekę 45 minut w 165 stopniach. 

Smacznego!

Kategorie przepisów