Szarlotka ucierana z kruszonką
Dziś proponuję błyskawiczną szarlotkę, na którą składniki z pewnością każdy z Was ma w tym momencie w domu. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów a samo ciasto mimo, iż nie robi wizualnie powalającego wrażenia to jest naprawdę przepyszne. Długo utrzymuje świeżość i w moim przypadku jest genialnym dodatkiem do porannej kawy. W związku z tym, że jestem zdiagnozowanym kawo-holikiem łatwo dałam się namówić do testowania produktów marki Coffea Arabica, kawy tej marki bardzo przyjemnie mnie zaskoczyły. Otrzymałam kilka rodzajów kawy i z czystym sumieniem mogę je wam polecić. Moim faworytem jest kawa Arabica Excelso z Kolumbii, o delikatnym lekko karmelowym smaku. Polecam.
Ilość: tortownica o średnicy 24cm
Czas przygotowania: 1h
Poziom trudności: 2/10
SKŁADNIKI:
- 3 jabłka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100g mąki
- 60g cukru
- 60g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Białka ucieram z cukrem na puszystą i lśniącą masę.
2. Stopniowo wciąż miksując dodaję pozostałe składniki (bez jabłek).
3. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.
4. Na wierzchu układam cząstki obranych jabłek.
5. Przygotowuję kruszonkę, roztopione masło mieszam z mąką i cukrem. Na koniec ciasto posypuję kawałkami kruszonki.
6. Piekę 45 minut w 165 stopniach.
Smacznego!