Ciasteczka z żurawiną i amaretto
Takie pieczenie ciasteczek zawsze wprowadza mnie w świąteczny nastrój - zaczynam powoli czuć Święta. Są pyszne z dodatkiem żurawiny, amaretto i aromatem piernikowym oraz pięknie skórką cytrynową - to lubię. Polecam
- 230 g masła
- szczypta soli
- 150 g żurawiny
- 2 łyżki amaretto
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- garść siekanych orzechów laskowych lub włoskich
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- otarta skórka z cytryny
Masło utrzeć z cukrem na puszek - dodać jajko, amaretto, otartą skórkę z cytryny i żurawinę, orzechy posiekane oraz mąkę wymieszaną z przyprawą piernikową. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować podsypując mąką - wykrawać małe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 10 minut do zrumienienia - wyciągać z piekarnika i studzić na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepis