Ciasteczka z żurawiną i amaretto

Ciasteczka z żurawiną i amaretto

Zdjęcie - Ciasteczka z żurawiną i amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie pieczenie ciasteczek zawsze wprowadza mnie w świąteczny nastrój - zaczynam powoli czuć Święta. Są  pyszne z dodatkiem żurawiny, amaretto i aromatem piernikowym oraz pięknie skórką cytrynową - to lubię. Polecam

  • 230 g masła 
  • szczypta soli 
  • 150 g żurawiny
  • 2 łyżki amaretto 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • garść siekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • otarta skórka z cytryny 

Masło utrzeć z cukrem na puszek - dodać jajko, amaretto, otartą skórkę z cytryny i żurawinę, orzechy posiekane oraz mąkę wymieszaną z przyprawą piernikową. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować podsypując mąką - wykrawać małe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 10 minut do zrumienienia - wyciągać z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciasteczka z żurawiną i amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka z żurawiną i amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów