Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą

Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą
Uwielbiam serniki, gdybym miała więcej czasu i pieniędzy piekłabym codziennie inny, pomysłów i smaków do wypróbowania mam nieskończoną ilość, mam nadzieję, że je zrealizuję;)

Zdjęcie - Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z racji obecnego Świątecznego klimatu zamarzył mi się taki pomarańczowy i taki właśnie stworzyłam. Na dniach zaproszę Was na cynamonowy pieczony, bo cynamonowy na zimno - już jest dostępny na moim blogu.

Zdjęcie - Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wyszedł nie za słodki, z kawałkami świeżych pomarańczy, z kakaowym spodem, ani kremowy, ani zbity, taki w sam raz. Słodycz kandyzowanych pomarańczy zwieńcza dzieło, a oprószone cukrem pudrem brzegi udają śnieg i wprowadzają w piękny nastrój.

Zdjęcie - Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao

  • 700 g sera twarogowego na serniki - użyłam wiaderkowy
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 1 duża pomarańcza - około 400 g

  • cukier puder
  • kandyzowane plastry pomarańczy

Przygotowanie:
  • z mąki, proszku, kakao, cukru i masła zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 h
  • spód tortownicy wyłożyć papierem, wypuścić na wierzch, zamknąć obręcz, brzegi od środka delikatnie posmarować masłem
  • piekarnik nastawić na 160 stopni
  • na spód tortownicy wyłożyć kakaowe ciasto, można je pokruszyć, można zetrzeć, można rozwałkować - jak Komu wygodnie, ja je pokruszyłam i rownomiernie docisnęłam
  • umieścić w misie miksera ser, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę - zmiksować na jednolitą masę
  • w tym czasie obrać pomarańczę, ja obcinam górę, dół, następnie nożem obieram aż z białą częścią, żeby potem powycinać czyste cząstki, które kroję na 3-4 części
  • do miksującej się masy dodawać po 1 jajku i każde miksować około 0,5 minuty
  • na sam koniec do masy dodać kawałki pomarańczy, wymieszać już ręcznie, przelać do tortownicy
  • wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec w termoobiegu w 160 stopniach przez 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze około 40 minut
  • piekarnik po tym czasie wyłączyć, sernik zostawić, po około 15-20 minutach uchylić piekarnik, zostawić jeszcze sernik na kolejne 15-20 minut, wyjąć, zostawić do wystygnięcia
  • zdjąć tylko obręcz i wstawić na całą noc do lodówki
  • rano posypać brzegi cukrem pudrem i na środek poukładać kandyzowane pomarańcze, kroić bardzo ostrym nożem
Zdjęcie - Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów