Sałatka z awokado, grejpfrutem i krewetkami
Tym razem w ramach wspólnego gotowania przyrządziliśmy sałatki z dodatkiem awokado :) Owoc ten wciąż nie jest zbyt popularny w kuchni większości osób, dlatego jeśli ktoś szukałby pomysłu na przygotowanie czegoś z awokado, to zaraz po guacamole sałatka to najlepszy pomysł. Awokado dobrze smakuje w połączeniu z wyrazistymi w smaku składnikami, toteż na moim talerzu występuje w towarzystwie czerwonego grejpfruta, oliwek i krewetek.
Inne sałatki przygotowały: Ilona, Siaśka i Wiera :)
SAŁATKA Z AWOKADO, GREJPFRUTEM I KREWETKAMI
(na 2 porcje)
2 garście roszponki,
ok. 120g krewetek (masa po rozmrożeniu i obraniu),
1 dojrzałe awokado,
1 grejpfrut,
50g czarnych oliwek,
1 ząbek czosnku,
kawałek czerwonego chili,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka białego octu winnego,
sól i pieprz,
odrobina cukru
Roszponkę opłukać i osuszyć. Grejpfrut obrać ze skórki, łącznie z białą częścią. Nożem wyciąć cząstki owocu bez błonek. Z tego, co nam zostało po „wyfiletowaniu” owocu, wycisnąć sok. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę, a owoc pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili. Wrzucić krewetki i smażyć 2-3 minuty. Doprawić lekko solą i pieprzem.
Przygotować sos: Sok z grejpfruta wymieszać z pozostałą łyżką oliwy i octem winnym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
W misce ułożyć roszponkę, na nią wyłożyć awokado, grejpfrut, krewetki i oliwki. Całość polać sosem.
Podawać od razu.
(inspirowane przepisem stąd)