Pieczone sajgonki z groszkiem

Wywodzące się z kuchni wietnamskiej sajgonki ostatnio często goszczą na naszym stole, a także w lunchboxach :) Nadziane głównie warzywami, i upieczone na blaszce zamiast smażenia w głębokim tłuszczu są nietuczącym i smacznym posiłkiem. Dodatkową zaletą takiego sposobu przyrządzania jest to, że nie rozpadają się podczas smażenia, co w dawnych czasach było moją bolączką i skutecznie zniechęciło mnie do podejmowania kolejnych prób przygotowania sajgonek. Tym razem prezentuję pyszne sajgonki ze słodkawym, warzywnym farszem, pięknie pachnące rozmarynem. Przepis znalazłam na blogu Vege Kika.

Zdjęcie - Pieczone sajgonki z groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis podaję za Kiką, jedynie z tą różnicą, że mnie zamiast 14 wyszło 7 sajgonek - chyba miałam większy papier ryżowy :)
  • szklanka groszku (mrożonego)
  • 1 marchewka
  • garść makaronu ryżowego
  • 7-8 arkuszy papieru ryżowego
  • łyżka sosu sojowego
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki rozmarynu (drobno posiekanego)
  • sól, kolorowy pieprz świeżo mielony
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy (do posmarowania)
  • sezam (do posypania)

Groszek należy rozmrozić. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, czyli zanurzyć na 3 minuty we wrzątku i odsączyć bardzo dokładnie, aby farsz nie był zbyt wodnisty. Na patelni podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Wymieszać makaron, groszek, startą marchewkę, cebulkę z czosnkiem, rozmaryn i jajko. Doprawić sosem sojowym, dużą ilością pieprzu i ewentualnie solą. Papier ryżowy maczać w letniej wodzie i zawijać w niego farsz. Sposób zawijania jest podobny jak przy gołąbkach. Zawinięte rulony układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Każdą sajgonkę posmarować olejem i posypać sezamem. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 stopni i piec 20-30 minut (w zależności czy chcemy bardziej czy mniej rumiane). Podawać z sosem chili.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy