Przepisy Wigilijne: tatar ze śledzi na pumperniklu
No to zaczynamy świąteczną odliczankę! Do Świąt pozostało już coraz mniej czasu, najwyższa więc pora pomyśleć, co podamy na naszych wigilijnych stołach. U mnie na pewno nie zabraknie karpia (choć za nim nie przepadam…), do tego uszka z grzybami i … śledzie!
Obok tych w śmietanie doprawionych kwaskowatym jabłkiem zaserwuję je w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. W takiej formie, podane z cząstką cytryny, mogą stać się także świetną przystawką także na przedświątecznym przyjęciu.
Do podania tatara specjalnie użyłam pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i silną strukturę, dzięki której łatwo nie rozmięknie.
Przepisy Wigilijne: tatar ze śledzi na pumperniklu Składniki- filet śledziowy -
- kapary - 1 łyżeczka
- korniszon - 1 szt
- szalotka - 1 szt
- majonez - 1 łyżeczka
- musztarda - dijon, 1/2 łyżeczki, ziarnista
- oliwa - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 owocu
- pumpernikiel - 2 kromki
- piperz - świeżomielony
- koperek - do ozdoby
Śledzie, kapary, korniszona oraz szalotkę drobno pokrój, a następie posiekaj. Wszystkie składniki odsącz z nadmiaru płynów papierowym ręcznikiem. Przełóż do miseczki. Przypraw pieprzem, oliwą, wymieszaj.
Z chleba wykrój dwa okręgi. Każdy posmaruj majonezem i musztardą. Na wierzch nałóż tatar. Skrop sokiem z cytryny i posyp odrobiną świeżo mielonego pieprzu i gałązką koperku.