Przepisy Wigilijne: tatar ze śledzi na pumperniklu

Przepisy Wigilijne: tatar ze śledzi na pumperniklu

No to zaczynamy świąteczną odliczankę! Do Świąt pozostało już coraz mniej czasu, najwyższa więc pora pomyśleć, co podamy na naszych wigilijnych stołach. U mnie na pewno nie zabraknie karpia (choć za nim nie przepadam…), do tego uszka z grzybami i … śledzie!

Zdjęcie - Przepisy Wigilijne: tatar ze śledzi na pumperniklu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obok tych w śmietanie doprawionych kwaskowatym jabłkiem zaserwuję je w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. W takiej formie, podane z cząstką cytryny, mogą stać się także świetną przystawką także na przedświątecznym przyjęciu.

Zdjęcie - Przepisy Wigilijne: tatar ze śledzi na pumperniklu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do podania tatara specjalnie użyłam pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i silną strukturę, dzięki której łatwo nie rozmięknie.

Zdjęcie - Przepisy Wigilijne: tatar ze śledzi na pumperniklu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy Wigilijne: tatar ze śledzi na pumperniklu

Agata, 6 grudnia 2012

Zdjęcie - Przepisy Wigilijne: tatar ze śledzi na pumperniklu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Śledzie, kapary, korniszona oraz szalotkę drobno pokrój, a następie posiekaj. Wszystkie składniki odsącz z nadmiaru płynów papierowym ręcznikiem. Przełóż do miseczki. Przypraw pieprzem, oliwą, wymieszaj.

Z chleba wykrój dwa okręgi. Każdy posmaruj majonezem i musztardą. Na wierzch nałóż tatar. Skrop sokiem z cytryny i posyp odrobiną świeżo mielonego pieprzu i gałązką koperku.

Kategorie przepisów