Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Wyśmienita! Znakomita! Mogę o niej mówić w samych superlatywach.
Jedna z najlepszych lazanii, jakie jadłam (a zjadłam ich już całkiem sporo ;))
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. U mnie gości regularnie.
Składniki
przepis Pascala, ze strony Kuchnia Lidla; podaję wersję z moimi zmianami
- 2-3 kulki mozzarelli - pokrojone na plasterki
- 6 płatów makaronu (lub więcej - zależy od wielkości formy do zapiekania)
- słoik suszonych pomidorów - pokrojone w paseczki
- jedna duża cebula - obrana i pokrojona w kosteczkę
- 500 g mięsa mielonego
- jeden karton pomidorów
- łyżka zió prowansalskich
- łyżka oleju rzepakowego
- 30 g masła
- 50 g mąki pszennej
- szklanka mleka 3,2%
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól i pieprz do smaku
Sos boloński: W garnku rozgrzewać 1 łyżkę oleju i usmażyć cebulę do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażyć, po czym wlać pomidory z kartonu i doprawić (ziołami prowansalkimi, solą i pieprzem). Całość często mieszać drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory. Trzymać na patelni ok. 10 minut. Zdjąć z ognia.
Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać aż powstanie zasmażka. Następnie dodać mleko, cały czas mieszając za pomocą trzepaczki by nie było grudek. Garnek zdjąć z ognia, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz - wymieszać. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodać do niego jeszcze odrobinę mleka.
Sos boloński, płaty makaronu i sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pierwszą warstwę sosu bolońskiego, płat/płaty makaronu, a następnie za pomocą szpatułki wyłożyć warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów i warstwę mozzarelli. Kolejno, ponownie nałożyć sos boloński, płat/płaty makaronu, sos beszamelowy i suszone pomidory. Następnie znowu sos boloński, płat/płaty makaronu i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.
Całość wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg), na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).
PS Zwykle lekko podgotowywałam makaron zanim układałam go w formie, tym razem zawierzyłam przepisowi i wyszedł idealny - ani nie twardy, ani rozgotowany.
odgrzewana najlepsza :)
**********
Ostatnio pisałam Wam, jakie zalety oferują kartonowe opakowania dla samej żywności - zachowanie trwałości i wartości odżywczych przez dłuższy czas bez potrzeby stosowania konserwantów - dziś słów parę o korzyściach dla środowiska.
Na stronie akcji Karton zamiast konserwantów możemy przeczytać: Opakowanie kartonowe wytwarzane jest przede wszystkim z naturalnego, odnawialnego surowca – celulozy. Drewno do jej produkcji pochodzi z upraw leśnych prowadzonych wg zasad zrównoważonego rozwoju. Opakowania Tetra Pak mogą zostać poddane ponownemu przetworzeniu. Warstwa papieru zawarta w kartonie w procesie recyklingu staje się surowcem do produkcji m.in. tektury falistej, ręczników papierowych, czy chusteczek higienicznych.
A z informacji praktycznych:
Jeśli na Twoim osiedlu są pojemniki do segregacji odpadów, opakowania Tetra Pak należy wyrzuć do pojemnika oznaczonego napisem TWORZYWA SZTUCZNE/METAL (zwykle w kolorze żółtym). Dlaczego nie do pojemnika na papier? Bo mimo że podstawowym budulcem opakowań kartonowych jest papier, opakowania te mają także plastikowe elementy i kilka warstw wytworzonych z różnych materiałów.
Tyle z mojej strony o akcji - mam nadzieję, że po części zwróciłam Waszą uwagę na ideę kartonowych opakowań. Widząc na sklepowej półce dwa te same produkty - jedne w kartonie a drugie w puszce - myślę, że warto sięgnąć po te pierwsze, bo nic się nie traci, a zyska się nie tylko zdrowszą żywność, ale i o środowisko można zadbać :)
Na koniec przypominam o konkursie
Wystarczy przesłać przepis z wykorzystaniem produktu dostępnego w opakowaniu kartonowym. Można wykorzystać m.in. kukurydzę, groszek, pomidory, przecier pomidorowy, ale też soki czy mleko. Możecie więc przesyłać zupełnie różnorodne propozycje - od sałatek, dań obiadowych, po placuszki, kotajle czy wypieki.
Zapraszam! więcej szczegółów tutaj