Biało czarne wafle przekładane
Pamiętacie te czasy, kiedy oglądając film zagraniczny z wielkim utęsknieniem i niedowierzaniem patrzyło się na niektóre sceny. Rodzina wstaje i szykuje sobie śniadanie, otwierają szafki, a tam różności w kolorowych opakowaniach, otwierają lodówkę, a tam cuda również w kolorowych opakowaniach, potem idą na zakupy, a tam na półkach... no wiecie co. Jak bardzo chciałam otworzyć szafkę i wyjąć sobie paczkę płatków, w wielkim kolorowym opakowaniu. Jak bardzo chciało się czegoś z reklam oglądanych kiedy pojawiły się pierwsze anteny satelitarne... Te tęsknoty są już całkowicie niezrozumiałe dla naszych dzieci.
Kiedy miałam jakieś czternaście-piętnaście lat zobaczyłam pierwszy raz reklamę Knoppersa, to była miłość od pierwszego wejrzenia i chyba trwa do dzisiaj...
Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków.
Wafelek a'la Knoppers- Laura SKŁADNIKI NA MASĘ BIAŁĄ:
Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając wlewać po łyżce mleko, na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
SKŁADNIKI NA MASĘ CIEMNĄ:
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać nutellę i kakao, dokładnie wymieszać, na koniec rozdrobnione orzechy, wymieszać.
Na pierwszy wafel wyłożyć połowę ciemnej masy, ułożyć drugi wafel, wyłożyć połowę białej masy, przykryć trzecim waflem. Czynności powtórzyć. Gotowe wafle ułożyć na desce, przykryć drugą deską i obciążyć. Odstawić do lodówki. W oryginale, autorka oblewała wafle roztopioną czekoladą.
Przed podaniem pokroić.
Kiedy miałam jakieś czternaście-piętnaście lat zobaczyłam pierwszy raz reklamę Knoppersa, to była miłość od pierwszego wejrzenia i chyba trwa do dzisiaj...
Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków.
Wafelek a'la Knoppers- Laura SKŁADNIKI NA MASĘ BIAŁĄ:
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 20 dkg miękkiego masła
- 1,5 szklanka mleka w proszku
Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając wlewać po łyżce mleko, na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
SKŁADNIKI NA MASĘ CIEMNĄ:
- 10 dkg masła
- 20 dkgnutelli
- 2 łyżki kakao
- 15 dkg orzechów laskowych
- suche wafle do przełożenia (6 sztuk)
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać nutellę i kakao, dokładnie wymieszać, na koniec rozdrobnione orzechy, wymieszać.
Na pierwszy wafel wyłożyć połowę ciemnej masy, ułożyć drugi wafel, wyłożyć połowę białej masy, przykryć trzecim waflem. Czynności powtórzyć. Gotowe wafle ułożyć na desce, przykryć drugą deską i obciążyć. Odstawić do lodówki. W oryginale, autorka oblewała wafle roztopioną czekoladą.
Przed podaniem pokroić.