Kapusta duszona z jabłkami
- Wynik: 55
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 40minuty
Jeśli lubicie jarzynki na ciepło to ta kapusta duszona z jabłkami powinna przypaść Wam do gustu. Użyłam antonówek, które idealnie się rozpadły ale też i zakwasiły danie więc ocet polecam dodać dopiero na końcu. Także z cukrem wstrzymajcie się do końca i dodajcie go stopniowo. Odpowiednio wyważone proporcje to gwarancja pysznego smaku. Taka jarzynka doskonale pasuje do mięsa.
Składniki- kapusta - 500 g
- cebula - 1
- jabłka - 3
- masło - 3 łyżki
- bulion - 300 ml
- żurawina - 100 g
- cukier - 50 g
W rondlu na łyżce masła podsmażyć cebulę, powinna się zeszklić. Dodać kapustę i smażyć.
Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażyć jabłka. Dodajć je do kapusty. Doprawić łyżką octu z czerwonego wina, łyżeczka cukru, solą i pieprzem. Całość zalać bulionem i gotować ok. 40 minut.
Żurawiny zasypać w garnuszku cukrem. Zostawić na 15 minut a następnie podgrzać na małym ogniu aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści.
Smacznego:)