Pumpkin Pie
Amerykański placek przygotowywany co roku na Święto Dziękczynienia - Pumpkin Pie. Zdecydowanie jest to wypiek z bardzo wyczuwalnym smakiem dyni, więc wszyscy jej fani będą zachwyceni. Nadzienie ma bardzo delikatną strukturę prawie jak pudding, a placek idealnie smakuje podany z bitą śmietaną. Polecam wypróbować póki sezon na dynię w pełni :)
Składniki na kruchy spód:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- 2-4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Mąkę, cukier i sól mieszamy w dużej misce. Wrzucamy masło i rozcieramy je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko, 2 łyżki wody i zaczynamy zagniatać ciasto (jak będzie za suche to dodajemy więcej wody). Ciasto wałkujemy i wkładamy do formy na placek lub głębszej formy na tartę, a następnie wstawiamy do zamrażalnika do kompletnego zamrożenia (ok. 1-1,5h).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Składniki:
- 2 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżeczki pumpkin pie spice
- szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować na gładko i wlać do zamrożonego spodu. Piec 15 minut w 210 stopniach, następnie 45-50 minut w 180 stopniach. Wyjąć w piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z kleksem bitej śmietany.
Źródło - Gemma Stafford