Pożegnanie lata ze SFY
Kolejne spotkanie Slow Food Youth, pod pretekstem nadchodzącej jesieni, za nami. :-) Wieczór Babiego lata spędzony w grupie zakręconych kulinarnie osób przed restauracją Porananas, gdzie pod gołym niebem gotowaliśmy, a następnie wszystkiego wspólnie próbowaliśmy sącząc kieliszki białego i czerwonego wina, trudno żeby się nie udał. :-) Nie było do zjedzenia porów ani ananasów, ale była moc innych świetnych roślin, które odpowiednio przygotowane zmieniły się w bardzo fajne wege dania. Część osób zrobiła przystawki: pesto z czerwonej kapusty na grzankach oraz sałatkę z pieczonych warzyw z gryką. Część przyrządziła zupę warzywną na zakwasie żurkowym i karmelizowane śliwki z różaną kruszonką. A trzecia grupa przygotowała paski cukiniowe z twarogiem i pieczoną papryką oraz tagliatelle z sosem dyniowym. Wszystkie dania autorstwa Karoliny smakowały świetnie. Wizualnie najbardziej zaskakiwały grzanki z pesto w kolorze denaturatu. :-)
Pesto z czerwonej kapusty
kawałek czerwonej kapusty
pestki słonecznika
kilka cytryn
kilka ząbków czosnku
sól,pieprz
imbir w proszku
kromki bagietki
Kapustę szatkujemy, czosnek siekamy, pestki słonecznika prażymy i miksujemy. Łączymy kapustę, pestki i czosnek, blendujemy razem i doprawiamy sokiem cytrym, solą, pieprzem, imbirem. Podajemy na podpieczonej grzance. :-)