Sernik z borówką, białą czekoladą i kruszonką
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Kolejny sernik w moim wykonaniu to połączenie sera z białą czekoladą, oczywiście z owocami i kruszonką. Tym razem zrobiłam sernik na spodzie ciasteczkowym. Masa serowa dzięki białej czekoladzie wyszła bardziej zwarta i smakowała wybornie. Na wierzch powędrowały borówki, można użyć też jagód.
Składniki- Składniki na spód
- masło - 100 g
- herbatniki - 200 g
- Składniki na masę serową
- biały ser - 800 g
- jajka - 5
- cukier - 3/4 szklanki
- biała czekolada - 200 g
- śmietanka kremówka - 200 ml
- mleko w proszku - 4 łyżki
- Składniki na kruszonkę
- mąka - 3/4 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- masło - 100 g
- Dodatkowo
- borówki - 400 g
- cukeir puder do posypania
Ciastka umieścić w worku, rozdrobnić bardzo dokładnie np. za pomocą wałka lub blendera. Masło rozpuścić. Dodać do ciastek i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na formę o wymiarach 24/32 cm, dokładnie ugnieść.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż cały tłuszcz wsiąknie w mąkę.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, umieścić w misce. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą, mieszać, aż czekolada się rozpuśći. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Ser trzykrotnie zmielić, dodać jajka, cukier, mleko w proszku, krótko zmiksować. Dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na spód ciasteczkowy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć borówki. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50 min.
Smacznego:)