Z racji użycia długiej formy do niezbyt dużej ilości ciasta, można powiedzieć, że wyszło mi coś na kształt bagietki. Kształt, kształtem, ale każda kromka tego chleba jest po prostu pyszna!
Może on się wydawać trudny w wykonaniu. Prawda jednak jest taka, że nie wymaga on specjalnych zdolności kulinarnych. Można go bez większych problemów upiec samodzielnie w domu.
Jest coś zdecydowanie niesamowitego w chlebach pieczonych na zakwasie. Nadaje on wypiekom charakterystyczny smak, który jest nie do podrobienia. Przy tym wszystkim zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa, wspomaga wyrastanie chleba i sprawia, że pieczywo jest długo świeże.
Zainteresowały mnie same soki, które w programie zostały wykonane. Zaproponowane zostały połączenia "troszkę inne"niż te, po które dotychczas sięgałam. Zwłaszcza jedno z nich wzbudziło moje wielkie zainteresowanie - dziś Wam je przedstawiam.
Bułeczki serowe marzyły mi się od dawna. Bałam się jednak, że jeżeli ser się rozpuści, wpłynie to na konsystencję chleba. Nic bardziej mylnego. Bułeczki cudownie smakowały serem