Muffinki mocno cytrynowe

Muffinki mocno  cytrynowe

Zaległy wpis o bardzo smacznych muffinkach :) Robiłam je na Wielkanoc, jako swego rodzaju "przełamanie" wszystkich słodkich smaków babek z lukrem i mazurków. Odrobinę się obawiałam, czy nie wyjdą za kwaśne... ale nie! Były miękkie, kwaskowe, przepyszne! Na pewno nie robiłam ich po raz ostatni... Przepis od Agnieszki. Ja zrobiłam z lukrem cytrynowym i kolorową posypką :)

Muffinki mocno cytrynowe

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 jajko
  • 2 całe cytryny
  • cukier puder na lukier + dodatkowe 1/2 cytryny
  • posypka

W jednej misce wymieszać produkty suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.

Cytryny sparzyć i obrać ze skórki. Skórki drobno pokroić (nie mam jakiegoś specjalnego narzędzia i obieram nożem, kroję na minimalne kwadraciki...), z cytryny wycisnąć sok. W drugim naczyniu wymieszać produkty mokre: mleko, olej, jajko, sok z cytryny oraz skórki.

Składniki suche wymieszać z mokrymi łyżką, porozkładać do foremek. Piec około 20-25 minut w 180'C.

Poczekać, aż ostygną. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny, a następnie dodawać po łyżce cukru pudru, mieszając, aż powstanie średnio-gęsty lukier. Lukier nałożyć łyżką na muffiny i posypać je posypką.

Zdjęcie - Muffinki mocno  cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki mocno  cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki mocno  cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów