Marmurkowa babka marchewkowa

Marmurkowa babka marchewkowa


Zdjęcie - Marmurkowa babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W Trójmieście niedawno było już tak ciepło, że mamy za sobą dwa pobyty na plaży. Raz w Gdyni i raz w Gdańsku. I to takie pobyty prawdziwe, z kopaniem w piachu i wchodzeniem do wody - tylko do kostek.
Mamo no co Ty, przecież jest ciepła woda !!!
Wtedy też zrobiłam pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami. Smakowało wspaniale i nie były go w stanie zepsuć nawet hiszpańskie truskawki, które te kilka tygodni temu były zupełnie bez smaku, a teraz są już całkiem dobre. Jednak aura się zmieniła, wyciągnęłam sweter z szafy i nabrałam ochoty na babkę marmurkową. Rozgrzewającą, do której pasuje kubek gorącej herbaty lub kawy. Ta babka jest trochę inna, ponieważ stanowi połączenie ciasta marchewkowego z bananowym. Jasna część jest lżejsza i wilgotna, pachnąca cynamonem, a ciemna jest cięższa, gliniasta, ze sporą dawką kakao i pachnie bananami. Dodatek skórki z cytryny dodaje głębi smaku.
Polecam!

Marchewkowa babka marmurkowa
foremka z falbanką o górnej średnicy 21 cm

100 g miękkiego masła
¾ szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z jednej małej cytryny
sok z połowy cytryny
2 jajka
1 szkl drobno startej marchewki (około 2 średnie marchewki) (marchewki nie ubijamy ciasno w szklance)
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 bardzo dojrzały banan
2 łyżki ciemnego kakao

Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 165°C.
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, odstawić. Banana podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski i rozgnieść widelcem na papkę, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
W następnej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Jak masa będzie już jednolita, dodać skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Dodać marchewkę i wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać mąkę z proszkiem. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
3 pełne łyżki masy przełożyć do miski z bananem i wymieszać łyżką. Resztę masy (będzie gęsta) przełożyć do foremki. Na nią wyłożyć masę bananową i wgnieść ją trochę w środek ciasta.
Babkę włożyć do piekarnika i piec około 55 minut.
Najlepiej smakuje lekko ciepła polana gęstą, kwaśną śmietaną.

Zdjęcie - Marmurkowa babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marmurkowa babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów