Jajecznica masala
Bardzo lubię jajecznicę a szczególnie smakuje mi w sobotni poranek, kiedy mam czas delektować się śniadaniem. Dlatego dzisiaj wybrałam kolejny przepis pana R. Jajecznica z pomidorami, z pikantną nutą od papryczki chili daje takiego kopa, że wystarcza na pół dnia.
Źródło: Michel Roux"Jajka"
Składniki:
- 4 jajka
- 30 ml mleka
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
- sól
- 30 g masła
- 30 ml oleju arachidowego
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 mała zielona papryczka chili
- szczypta zmielonej czerwonej papryki pimento lub innej słodkiej papryki
- 150 g pomidorów, obranych ze skórki, wydrążonych, pokrojonych kostkę
Jajka wybić do miseczki, rozbełtać z mlekiem i posiekaną kolendrą, lekko przyprawić solą. Masło rozgrzać wraz z olejem. Wrzucić cebulę i lekko podsmażyć, aż nabierze różowego koloru. W międzyczasie przekroić papryczkę na pół, usunąć z niej pestki, pookroić w kostkę. Dodać do cebuli wraz z pimento i pomidorami, dusić 3-4 minuty. Dodać roztrzepane jajka, mieszać drewnianą łyzką, smażyć na wolnym ogniu przez minutę, aż potrawa nabierze kremowej konsystencji.
Smacznego:)