Jajecznica masala

Jajecznica  masala

Bardzo lubię jajecznicę a szczególnie smakuje mi w sobotni poranek, kiedy mam czas delektować się śniadaniem. Dlatego dzisiaj wybrałam kolejny przepis pana R. Jajecznica z pomidorami, z pikantną nutą od papryczki chili daje takiego kopa, że wystarcza na pół dnia. 

Zdjęcie - Jajecznica  masala  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Michel Roux"Jajka"

Składniki:

  • 4 jajka
  • 30 ml mleka
  • 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
  • sól
  • 30 g masła
  • 30 ml oleju arachidowego
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 mała zielona papryczka chili
  • szczypta zmielonej czerwonej papryki pimento lub innej słodkiej papryki
  • 150 g pomidorów, obranych ze skórki, wydrążonych, pokrojonych  kostkę

Jajka wybić do miseczki, rozbełtać z mlekiem i posiekaną kolendrą, lekko przyprawić solą. Masło rozgrzać wraz z olejem. Wrzucić cebulę i lekko podsmażyć, aż nabierze różowego koloru. W międzyczasie przekroić papryczkę na pół, usunąć z niej pestki, pookroić w kostkę. Dodać do cebuli wraz z pimento i pomidorami, dusić 3-4 minuty. Dodać roztrzepane jajka, mieszać drewnianą łyzką, smażyć na wolnym ogniu przez minutę, aż potrawa  nabierze kremowej konsystencji.

Smacznego:)

Kategorie przepisów