Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami
Bananowe muffiny to klasyka. Na moim blogu pojawiło się już sporo przepisów na babeczki z banami a inspiracją prawie zawsze są przejrzałe banany zalegające w misce z owocami. Piekłam już:
Składniki na 12 babeczek:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami.
Mąki przesiej do miski, dodaj proszek, sodę, sól i wymieszaj. Odstaw na bok. Do osobnej miski wrzuć miękkie masło oraz cukier i ucieraj mikserem aż masa będzie gładka. Dodaj po jednym jajku, ubijając mikserem, za każdym razem czekając aż całkiem połączy się z masą. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj wcześniej przygotowane banany, mleko i suche składniki. Na koniec wmieszaj do ciasta delikatnie, łyżką startą czekoladę i posiekane orzechy.
Przełóż ciasto łyżką do papilotek, tak do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto powinno pozostać nieprzesuszone, elastyczne i ładnie wyrosnąć.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na chwilę w formie w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Wydrukuj przepis
- otrębowe muffiny z dodatkiem bananów, orzechów, rodzynek i melasy
- banoffee
- korzenno - bananowe muffiny z krówkami i migdałami
- kakaowe muffiny z bananami
- muffiny bananowo - czekoladowe
- pełnoziarniste bananowe muffiny ze słonecznikiem
- korzenne mini muffiny z otrębami i bananami
- bananowe muffiny z borówką amerykańską
- bananowe- orzechowe muffiny bez tłuszczu
Składniki na 12 babeczek:
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 150g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 2 duże przejrzałe banany
- 60 ml mleka
- 180g ciemnej czekolady (moja miała 70% kakao)
- 100g orzechów włoskich (miałam 50g włoskich a 50 g pekan)
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami.
Mąki przesiej do miski, dodaj proszek, sodę, sól i wymieszaj. Odstaw na bok. Do osobnej miski wrzuć miękkie masło oraz cukier i ucieraj mikserem aż masa będzie gładka. Dodaj po jednym jajku, ubijając mikserem, za każdym razem czekając aż całkiem połączy się z masą. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj wcześniej przygotowane banany, mleko i suche składniki. Na koniec wmieszaj do ciasta delikatnie, łyżką startą czekoladę i posiekane orzechy.
Przełóż ciasto łyżką do papilotek, tak do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto powinno pozostać nieprzesuszone, elastyczne i ładnie wyrosnąć.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na chwilę w formie w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Wydrukuj przepis