Orkiszowa focaccia z pieczarkami i oliwkami
Co zrobić gdy zachce się człowiekowi pizzy, a jest na diecie? Ta propozycja może nie zaspokoi każdego, ale nam bardzo smakowała. Może to nie to co pizza, ale... Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. - Wikipedia
Nasza jest na mące orkiszowej z pełnego przemiału, zdrowsza niż pizza, bo bez sera, a równie smaczna.
Focaccia z pieczarkami i oliwkami - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO
(składniki na dużą blaszkę - taką z piekarnika)
- 60 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 5 dkg drożdży
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 litra ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- oliwa do posmarowania blaszki (sporo)
Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto (jest dość rzadkie). Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Blaszkę posmarować oliwą wyłożyć ciasto i rozprowadzić je równomiernie.
SKŁADNIKI NA FARSZ
- 3 cebule
- 40 dkg pieczarek
- szklanka czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w spore plastry. Oliwki pokroić na trzy części.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać cebulę, oprószyć ją solą i podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać pieczarki i smażyć razem. Doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki z cebulą wyłożyć równomiernie na ciasto drożdżowe, posypać pokrojonymi oliwkami. Odstawić na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec około pół godziny w temperaturze 210 stopni.