Placuszki kukurydziane

Placuszki kukurydziane

Zdjęcie - Placuszki kukurydziane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smak placuszków kukurydzianych do końca będzie mi się kojarzył z meksykańską tortillą, choć w wykonaniu przypomina pitę, którą prezentowałam tutaj jakiś czas temu. Najlepsze będą przekrojone na pół i „napchane” dowolnymi ( w szczególności polecam sezonowe rarytasy) składnikami.

Placuszki kukurydziane (7 sztuk)

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  1. Połącz w misce mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Powoli zacznij zagniatać wlewając wodę. Ciasto powinno osiągnąć bardzo elastyczną konsystencję.
  3. Jednolite ciasto zagniataj intensywnie przez dodatkowe 5 minut.
  4. Miskę wyłóż folią do żywności, umieść w niej ciasto, przykryj kolejną warstwą folii do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto pokrój na 7 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek grubości ok. 0,5cm (albo rozciągnij ręką, jeśli wolisz, żeby miało niejednolity kształt)
  6. Ułóż placki na blaszce i przykryj szmatką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  7. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  8. Do gorącego piekarnika wkładaj placuszki, piecz ok. 12 minut, aż wyrosną i zbrązowieją.
  9. Gotowe placki wyjęte z piekarnika wkładaj od razu pod szmatkę, aby nie stały się twarde

Kategorie przepisów