Placuszki kukurydziane
Smak placuszków kukurydzianych do końca będzie mi się kojarzył z meksykańską tortillą, choć w wykonaniu przypomina pitę, którą prezentowałam tutaj jakiś czas temu. Najlepsze będą przekrojone na pół i „napchane” dowolnymi ( w szczególności polecam sezonowe rarytasy) składnikami.
Placuszki kukurydziane (7 sztuk)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Połącz w misce mąkę, drożdże, cukier i sól.
- Powoli zacznij zagniatać wlewając wodę. Ciasto powinno osiągnąć bardzo elastyczną konsystencję.
- Jednolite ciasto zagniataj intensywnie przez dodatkowe 5 minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności, umieść w niej ciasto, przykryj kolejną warstwą folii do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto pokrój na 7 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek grubości ok. 0,5cm (albo rozciągnij ręką, jeśli wolisz, żeby miało niejednolity kształt)
- Ułóż placki na blaszce i przykryj szmatką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- Do gorącego piekarnika wkładaj placuszki, piecz ok. 12 minut, aż wyrosną i zbrązowieją.
- Gotowe placki wyjęte z piekarnika wkładaj od razu pod szmatkę, aby nie stały się twarde