Jak pogodzić dietę i chęć na "coś dobrego"? No cóż - słodycze to słodycze, ale... Zamiast masła-olej, zamiast mąki tortowej-pełnoziarnista oraz brązowy cukier zamiast białego.
Postanowiłam po raz pierwszy konsekwentnie zrobić zwykły chleb pszenny, bez dodatków. Choć na początku nie mogłam się z tym pogodzić (nie mogę wytrzymać bez dodanie chociaż łyżeczki ziół), efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Jednym z powodów, dla których naprawdę kocham lato i ciepłe dni, są koktajle. Kompletnie nie mam na nie ochoty gdy za oknem zimno i szaro, ale wraz z nadejściem słońca i truskawek nie mogę oprzeć się szklance schłodzonej mieszanki owoców i mleka. Tym razem w komplecie z bazylią.
Ta babka jest trochę inna, ponieważ stanowi połączenie ciasta marchewkowego z bananowym. Jasna część jest lżejsza i wilgotna, pachnąca cynamonem, a ciemna jest cięższa, gliniasta, ze sporą dawką kakao i pachnie bananami.
Pierwszy raz robiłam tę zupę rok temu i tak nam smakowała, że tej wiosny koniecznie musiałam ją powtórzyć. Wtedy nie udało mi się kupić surowych białych kiełbasek, z których w bardzo łatwy sposób robi się pulpeciki.