Tarta szparagowo-pieczarkowa
W propozycjach na wiosenny, lekki obiad nie może zabraknąć tarty. Delikatne ciasto ze szparagowo-pieczarkowym farszem z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki (na blaszkę o średnicy 28cm):
Ciasto:
Składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki (nie muszą się one idealnie połączyć, ważne by nie ogrzewać ciasta zbyt długo). Pieczarki i szparagi umyć i obrać. Połowę cebuli drobno pokroić, zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą, dodać pokrojone pieczarki, przyprawić do smaku. Dusić przez ok. 10min. Szparagi sparzyć, przekroić wzdłuż. Formę wylepić ciastem, pamiętając o brzegach. Podpiec w temp. 180ºC przez ok. 15min. Następnie wyłożyć na ciasto szparagi oraz odsączone pieczarki, a także resztę cebuli, posiekanej w piórka. Jajka utrzeć ze śmietaną, dodać starty ser, zalać tartę. Piec w temp. 180ºC przez ok. 15-20min.
Składniki (na blaszkę o średnicy 28cm):
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 150g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 400g pieczarek
- kilka sztuk białych szparag
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 3 jajka
- 400g śmietany 12%
- 100g żółtego sera
Składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki (nie muszą się one idealnie połączyć, ważne by nie ogrzewać ciasta zbyt długo). Pieczarki i szparagi umyć i obrać. Połowę cebuli drobno pokroić, zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą, dodać pokrojone pieczarki, przyprawić do smaku. Dusić przez ok. 10min. Szparagi sparzyć, przekroić wzdłuż. Formę wylepić ciastem, pamiętając o brzegach. Podpiec w temp. 180ºC przez ok. 15min. Następnie wyłożyć na ciasto szparagi oraz odsączone pieczarki, a także resztę cebuli, posiekanej w piórka. Jajka utrzeć ze śmietaną, dodać starty ser, zalać tartę. Piec w temp. 180ºC przez ok. 15-20min.