Kisir to bliskowschodnie danie składające się zwykle z bulguru, pomidorów i pietruszki. Wersja z granatem wywodzi się przede wszystkim z Turcji i właśnie taką przygotowałam. Przepis zaczerpnęłam od Yotama Ottolenghi, autora książki "Jerusalem", której jestem dumną posiadaczką
Aksamitna, kremowa zupa, która swój piękny koralowy kolor zawdzięcza pieczonej papryce jest jednym z moich ulubionych dań w okresie jesienno zimowym. Można ją przyrządzić na bulionie lub wodzie w wersji light, a zamiast śmietany dodać trochę jogurtu naturalnego. Czas przygotowania zupy znacząco wydłuża pieczenie i studzenie papryki ale można ją przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszałam razem w misce, dodałam startej skórki. Następnie, po kolei dodałam olej, jajko i sok z mandarynek...
Smakuje bardzo orginalnie, na pewno nie przypadnie do gustu wszystkim, lecz koneserom o bardziej wyrafinowanym smaku. Mnie osobiście najbardziej smakowały śliwki, które się fantastycznie zmacerowały i w pierwszej kolejności je wyjadałam.
Babka marmurkowa w klasycznym wydaniu to ulubione ciasto ciasto mojego dziecka. To Jego numer 1, ale tylko to upieczone przez mamusie Delikatne, puszyste i lekko wilgotne ze wspaniała chrypiąca skorupką Klasyka w najlepszym wydaniu. Polecam:)
Kolejna propozycja na lekkie, aromatyczne i zdrowe danie. Łosoś duszony w białym winie z pysznym, lekko kwaskowym sosem kaparowym, z dodatkiem ogórka konserwowego. W tej postaci naprawdę smakuje wyśmienicie!
W tym roku dość często gotuję na obiad zupę dyniową. Nie oszukujmy się, sama w sobie jest dość mdła, doprawiam ją więc żółtą pastą curry. Zyskuje dzięki temu pikantny smak i cudowanie rozgrzewający charakter.
Mięso drobiowe posiekałam bardzo drobno, dodałam pieczoną paprykę, kaszę kuskus, miętę i jajko, które związało farsz. Wyszła z tego całkiem przyzwoita ilość pierożków, które bardzo smacznie skomponowały się z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym.
Dwa ostatnie tygodnie roku, to zdecydowanie jest mój czas. Dużo spotkań rodzinnych, co rusz ktoś z nas ma imieniny i urodziny. Dużo piekę i gotuję. Dom pachnie szarlotką, cynamonem, czekoladą, ale również rozgrzewającym gulaszem i rosołem z kury. (...) A dzisiaj pokażę Wam pyszne, bardzo aromatyczne ciasto piernikowe w wersji mini
Babeczki z kruchego, korzennego ciasta z kremem z sera ricotta i dodatkiem świeżych fig…Korzystam maksymalnie jak mogę z dobrodziejstw tego cudownego owocu, niedługo przyjdzie mi znów czekać na niego pełen rok… Sądzę jednak, że te babeczki będą równie wspaniałe z innymi owocami np. brzoskwiniami z puszki. Naprawdę przepyszny i rozpływający się w ustach deser. Idealny na jesienną pluchę.
Połączenie więc ukochanej mąki orkiszowej z ukochanym połączeniem smakowym serowo-czosnkowym po prostu musiało się udać! No i się udało. Polecam każdemu z całego serca.