Pieczona dynia z dipem z awokado

Pieczona dynia z dipem z awokado
No i kolejny przepis z dynią...

Tym razem: prosto, szybko, ale nie znaczy, że mniej smacznie. Pieczona dynia z dipem jest naprawdę rewelacyjnym pomysłem na przykład na kolację, ale można podać ją na imprezę bo jest świetna na ciepło ale też na zimno.
Ten duet jest stworzony dla siebie...

Dynia pieczona - Laura SKŁADNIKI:
  • 1/2 dyni hokkaido
  • oliwa z oliwek
  • sól ziołowa lub sól i dowolne ulubione zioła
Dynię opłukać, przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Całość pokroić w plastry grubości około 2 cm, skropić je oliwą, oprószyć solą ziołową i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
SKŁADNIKI NA DIP:
  • 250 g twarożku
  • 2 owoce awokado
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • sól
Pomidory opłukać i pokroić w drobniutką kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Awokado rozkroić i łyżką wyjąć miąższ. Wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie doprawić solą.

Kategorie przepisów